Aku dan Mini Cooper

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 2:51 PM TOTAL COMMENTS : 1


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ini aku nak kongsikan sikit pasal minat aku. Setiap orang dalam dunia ni ada minat yang tersendiri kan? Ada minat kebih menjurus ke arah yang pelik pelik atau aneh aneh atau unik unik ni. Ada yang minat ke arah yang ganas-ganas atau ada yang minat sesuatu yang orang lain tak minat. 

Minat ni juga boleh dikategorikan sebagai hobi bagi aku, sebab bil kita minat sesuatu ni, mesti kita akan cari, mesti kita akan kumpul, mesti kita akan simpan dan mesti kita akan kekalkan minat ni. Betul tak? hehe.

Apa yang aku nak cakap ni, sejak kebelakangan ni aku tetiba minat kepada benda-benda yang vintaj atau antik ni. Sebagai contoh yang sekarang tengah ligat dalam kepala aku ni ialah kereta vintaj. Tak kisah lah kereta vintaj jenis apa,lagi lama lagi cun. Tapi ada satu keteta ni yang aku minat gila babi lah bahasa kasarnya. Haha. Aku minat kereta Mini Cooper yang klasik punya, bukan yang baru punya ni.

Aku start macam kenal dan suka kereta ni dari cerita Mr. Bean, siapa tak kenal Mr, Bean kan? dengan kereta Mini Cooper hijau dia tu. Dari situ aku macam suka sebab kereta tu comel. Lepas tu yang makin aku buat makin buat aku menggila lagi pasal kereta ni sejak aku kenal RA :)
Dia pun ada minat yang sama, dia minat Mini Cooper ni. Semua Mini Cooper dia berkenan. Haha. Aku teringat bila dia naik kereta dengan aku, bila dia nampak Mini Cooper kat tepi jalan ke, ada orang drive ke, mesti dia akan menjerit, lepas tu dia cakap "alaaaaaa comelnyaaaa!" Hahaha. Thats my sweetie.

Okay berbalik pada minat aku tu, aku nampak macam sesuatu yang unik yang menarik perhatian aku bila nampak Mini Cooper klasik ni. Ada something yang best pasal kereta ni dari segi luaran dan dalaman. Tapi jujurnya aku tak berapa reti pasal kereta ni, tapi akan aku cuba tahu bila satu hari nanti aku dapat Mini Cooper ni. Hahaha. Dan salah satu impian yang tak tercapai lagi ialah nak memiliki sebijik Mini Cooper Klasik ni. Haha.

Aku nak cerita sejarah dia pun panjang gila, bermacam jenis kereta Mini Cooper pernah buat, antaranya :



Ni aku amik dari wikipedia je. Haha. Pasal aku nak taip panjang pun bukan ada yang baca. Haha.

And yang paling aku minat sekarang ni ialah Mini Clubman / 1275GT. Dulu aku tak berapa minat sangat, tapi sejak kebelakangan ni, model yang ni aku minat gila, nampak garang dan ganas. Haha. 
  
             


Aku tengok banyak banyak Mini Cooper ni, lawa kena dengan Zeemax Bodykits, series lawoo habis lah orang kata. Haha. Macam dalam gambar tu. Orang kata "just nice" lah.

Okay so buat masa ni aku just usha usha je dulu kat mudah.my and dekat group fb pasal mini cooper ni, kot kot ada murah and condition okay and aku ada duit, aku beli lah. Hahahahahahahaha 
*entah bila agaknya*




Internet Mengubah Zaman

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 10:47 PM TOTAL COMMENTS : 2


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Pernah kauorang semua terfikir tak tentang INTERNET? Kenapa dengan internet? 



Zaman sekarang ni sangat berkaitrapat dengan kewujudan teknologi internet ni. Kenapa kita perlukan internet ni? Apa seronoknya pasal internet ni? Aku percaya orang zaman ni hidup dengan ada nya internet. Budak lahir je dah hidup dalam zaman internet. 

Okay pernah kauorang rasa tak kehidupan sebelum ada internet. Or maybe kauorang hidup dah ada wujud teknologi internet ni tapi kauorang tak kenal lagi atau tak rasa penting lagi internet ni. Memang pernah rasa kan.

Aku sendiri berdasarkan pengalaman aku hidup dah 20 tahun ni. Eh? dah 20 rupanya aku. Haha. Okay dulu aku pakai fon cikai je. Aku ingat lagi fon first aku fon Samsung apa kejadah tah model dia. Fon yang masih ada arial tu lagi. Zaman dulu kan fon semua ada arial, macam ada tanduk tu. Haha. Masa tu aku kenal  3 benda utama je dalam fon, game, mesej dan call. Tu je. 

Tapi lepas zaman berjalan ke arah lebih maju, kita semua sekarang disuap sikit sikit dengan teknologi internet ni. Zaman sekarang pakai fon nak canggih semua. Kalau dulu kita kenal mesej dan call je. Tapi sekarang dah lebih banyak, semua social media  kita ada. Cakap je dari A sampai Z, kita semua tahu, 24 hours fon mesti lekat kat tangan, yang kaki Youtube nya lain, kaki Whatsapp nya lain, kaki Instagram nya lain, kaki FB nya lain, sampai  tak cukup masa, tak cukup tangan nak layan semua tu.

Fikirkan macamana kalau tiba-tiba tak ada internet? Gelabah macam apa kan?? Kita seboleh boleh perlukan internet kan? 

Nampaktak aku merapu?

Nampak tak zaman mengubah kita, atau kita yang mengubah zaman supaya ikut rentak kita? Atau rentak kita yang membuatkan zaman berubah? 

Atau nampak tak entry aku tak ada point penting pun? Lantak..




End Of Semester 04!

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 1:44 AM TOTAL COMMENTS : 0
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Pejam celik-pejam celik je dah sampai akhir semester 4 aku sekarang ni. Nampak tak cepat masa berjalan sekarang ni? 



Haritu baru mid-term break. Ni dah semester break terus. Series aku rasa sekejap je semester 4 ni. Tak macam semester sebelum-sebelum ni. Dan aku tak sangka juga dapat lalui dengan jayanya walaupun penuh cabaran. Penat lelah semua dah berlalu untuk semester 4 ni. Dan ni cuti baru je bermula. Cuti lebih kurang 2 bulan jugak lah. Kira cuti lama lah kali ni. Hehehe.

Okay jadi macam biasa memang tak sempat nak buka blog masa study ni. Masa ya Allah, tak ada kosong rasanya. Padat lagi mampat weh. Meh aku cerita sikit life as a student photography dekat uitm ni eah. 

Minggu first selalu memang kita rasa free. Lecturer masih tak kasi assignment lagi, baru intro sikit sikit biar kita tak terkejut sebab yalah minggu first kot, otak kita masih beku sebab cuti. Tu yang dia slow slow cairkan mod cuti dalam jiwa kita. Lepas dapat assignment biasanya awal-awal aku macam rilex rilex dulu, aku susun sikit sikit mana yang boleh buat dulu, aku tak gelabah cakap " ish susahnya, ish payah nak buat ni. bla bla bla" . Nope, aku tak macamtu. Rasa susah, aku diam dulu, bila dan merasai susah tu baru aku bising sikit. Tu style aku. haha.

And biasanya dah masuk pertengahan sem ni, ha time ni memang semua tak duduk diam, tak tidur malam. Betul aku  cakap, kalau nak assesment ni, memang tak tidur malamnya tu. Memang buat malam tu nak siapkan. Cuti sabtu ahad kau entah kemana, macam tak cuti, beza sabtu ahad dengan hari biasa, cuma takde kelas je. Tu je. Tapi assignment tetap jalan weh. Sakit tak sakit lah rasanya. Time ni lah baru terfikir pentingnya 'rilex-rilex' minggu awal. Hahahaha!

Dengan adanya semua benda tu, mana nak sempat buka blog, taip entry panjang-panjang pasal kejadian seharian, cukuplah bermodalkan upload gambar sekeping kat Instagram berserta caption tak lebih 10 patah perkataan. Haha.

Bagi yang dah pernah study kat universiti, tahu lah kan.Bagi tak baru nak capai universiti, korang siapkan diri korang sesiapnya okay? Good luck!