Tragedi Oktober: Persona Aku Masuk Air

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 3:44 PM TOTAL COMMENTS : 2
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Okay harini sedih sikit, sebab apa, sebab ada benda yang tak menyenangkan berlaku nii. 

Kereta Persona aku masuk air hujan kat belah driver :( :( :( . Alaaaa. Series terkejut tadi bila masuk kereta je macam masuk kat lecak tepi jalan weh. Bertakung air kat bawah. Habis carpet basah lencun. 

Aku agak mesti semalam hujan lebat masuk air dari celah pintu. Sebelum ni kalau dekat rumah aku parking bawah canopy. Tapi semalam aku parking bawah pokok. Lepas tu aku tidur belah petang tu. Time tu pulak hujan lebat selebat lebatnya,, aku terlupa pulak kereta aku kat bawah pokok sebelah rumah aku betul betul dekat soyok rumah yang tempat air turun tu. Aku pulak pergi bantai tidur sampai petang, aku pun tak teringat kalau paking situ air senang masuk kereta sebab air kan laju mencurah curah kan, so bila dah banyak sangat air jatuh kat pintu kereta, ye sikit sikit masuk lalu celah celah tu. Nasib baik dekat belah driver je, seat belakang tak masuk. Tapi even dekat belah driver je pun, hmm tetap masuk air. Haha

Tadi aku dah buang airnya , banyak jugak, kalau isi dalam botol air mineral yang besar tu, aku rasa penuh. Hahaha. Banyak round jugak aku buang airnya tapi tak habis habis. Betul betul banyak air bertakung tu. Hhish. Dugaan dugaan. Meh aku tunjuk banyak mana yang bertakung..


Huwaaaaaaa :(


Ha nampak kan airnya bertakung kat situ? Sebelum ni banyak sikit dari ni. Hmm. Harap harap kering lah nanti. Tapi sekarang musim hujan pulak. Ingat nak jemur kat panas. haha. Takpelah, lama lama dia kering jugak lah tu. 

p/s: Jangan main hujan, nanti basah.


Jangan Salah Anggap Dengan Orang Kidal

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 3:55 PM TOTAL COMMENTS : 0
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Entri kali ni aku tujukan untuk orang yang bertangan kidal. Apa tu kidal? Kidal bermaksud orang yang membuat aktiviti seharian dan perkara-perkara asas dalam kehidupan dengan mengunakan tangan kiri. Contoh seperti menulis, memegang sesuatu benda, menekan, mengetuk dan sebagainya dengan mengunakan tangan kiri. Kidal bagi aku bukan kan cacat atau apabenda. Bagi aku kidal is unique, dan aku suka benda yang unik, dan aku sendiri kidal. :)



Sepertimana yang semua tahu, orang kidal ni is more mengunakan tangan kiri daripada tangan kanan. So aku perasan beberapa perkara yang menarik bila aku bertangan kidal ni yang kadang orang lain boleh salah anggap.

First sekali for those dekat luar sana yang jakun nak mampos dengan orang  kidal ni, diorang akan kata aku pegang apa-apa guna 'tangan taik'. Maksudnya guna tangan yang untuk cebok, wey aku bukan takde akal nak fikir, kau sendiri pun cuci tangan bersih bersih kan lepas cebok. Aku bukan orang batu doo. Haha. Aku bukan duduk zaman Paleolitik mesolitik apa litik semua tu. Faham? 

Then yang aku perasan lagi kan, orang kidal ni memang dah terbiasa untuk mengkidalkan aktiviti seharian dia dengan tangan kiri, jadi ada benda benda kecik kadang kita terlepas pandang. Kita melayu penuh sopan santun kan. Macamni, selalu orang memberi guna tangan kanan, menerima dengan tangan kanan juga, tapi kadang-kadang aku sendiri tak perasan yang aku memberi dan menerima menggunakan tangan kanan. emm :( . Kita tak sengaja lah.. Benda tu macam spontan tahu tak? Sebab dah terbiasa guna tangan kiri, then amik barang tangan kiri, then spontan terus hulur barang guna tangan kiri. Please jangan label saya kwangajo pula. Huhu. Tak bermaksud nak biadap, cuma terlepas pandang benda macamtu. Series ni.. hmm :'(

Okay lagi tang makan pakai sudu or garfu. Hmm . Macamnilah, aku tahu makan tak elok guna tangan kiri. Tapi aku macam terbiasa automatik bila pegang sudu tu tangan kiri. Aku perasan bila aku makan guna sudu guna tangan kiri,aku makan boleh habis cepat, kalau guna tangan kanan, aku makan jadi lambat. Mungkin dipengaruhi oleh faktor cara pemegangan sudu kot. Banyak kali dah kena tegur. hehe. Then aku cuba biasakan guna tangan kanan , so hasilnya sekarang aku dah terbiasa kalau makan guna sudu guna tangan kanan.

Jadi semua yang kat luar sana, janganlah salah anggap dengan orang kidal ni. Kadang tak perasan hal hal kecik ni. Tegur elok elok okay. Orang kidal pun manusia, bukan haiwan, bukan robot, bukan tiang lampu. Faham ye? Hehe :D :D :D

Cabaran Di Alam Universiti

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 9:50 PM TOTAL COMMENTS : 0
Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pejam celik pejam celik je aku dah habis diploma aku, belum official tamat sebab belum convocation. InsyaAllah akan graduate tahun depan. So setelah 2tahun setengah aku di bumi UiTM Lendu, Melaka dihatiku untuk penuhkan pembelajaran diploma aku. Sekarang dah sampai penghujung dan dah habis pun. Huhu, Alhamdulillah.

Aku yang ambik kos Fotografi dan Pengimejan Kreatif dekat sana sangat berbangga dapat hadapi semua cabaran dengan tabah. ~jangan emosi sangat.

SOURCE


Okay so aku cuma nak share apa yang seronok time belajar dekat sana. First kalau korang minat dengan kos yang korang amik tu, confirm lah seronok every semester kan. For adik-adik yang akan masuk alam universiti akan datang nanti, memang banyak kena isi mental, fizikal, emosi, jasmani, rohani, akhlak malah zahir dan batin. Haa.. Tapi memang series, semua korang kena prepare awal-awal. Memang betul lepas habis SPM, jiwa masih mentah, kita masih terbawak-bawak perangai sekolah. Aku pun dulu macamtu. Masuk UiTM je memang selekeh tak terkata lah. Haha. Tapi memang betul, semua akan lalui benda benda macamni.

Seronok time belajar sentiasa ada, bila dah masuk zaman universiti ni semua dah lain dik. Kalau dulu sekolah bangun pagi pagi, pergi kelas. Lepas satu kelas, ada kelas lain. Balik kadang sampai petang, belum kira kelas tambahan lagi. Tapi dekat U ni lain dah. Kadang satu hari kelas sekali je, tu pun petang, tak pun 2 kelas je. Kadang satu hari takde kelas. Makan minum dari pagi sampai malam korang cari sendiri, nak suruh mak masak hantar sampai gate memang tak ada dah. Kalau kelas pagi, kau latih bangun sendiri, kalau dulu kat rumah, mak kejut, sekarang tak lagi, nak harapkan roomates, kadang roomates pun bantai tidur sampai tengahari.

Lagi pasal duit, duit kalau mengalir tak macam air, tak sah weh. Dekat universiti ni, RM100 tu, kalau dah guna RM10 ringgit, memang seminggu tak boleh bertahan beb. Percayalah. Lagi satu kalau kau jenis kuat makan macam bela saka. Duit kau majoriti akan habis dekat makanan je. Awal semester memang makan sedap, makan tempat mahal, siap belanja kawan lagi. Tapi bila akhir semester, makanan seharian kau Meggi je beb. Tu belum kes roomates bedal meggi kau tiap malam. Elok sebungkus tu ada 5 paket, kau dapat makan sepaket je, Kau get ready jelah. muehehe

Tu baru cerita pasal duit makan, belum duit assignment korang dik. Lecturer suruh beli itu ini untuk assignment kau. Kau nak bahagikan lagi duit tu. Kalau macam aku ni, kos foto. Duit PTPTN tu bertahan 4 minggu awal je. Kos aku banyak pakai duit, duit printing, duit frame gambar, duit minyak kereta(nak pergi shooting jauh), duit props model lagi, sewa studio lagi, it's all about money lah senang cakap. haha. 

Lagi yang boleh aku kongsikan ialah kawan. Dekat universiti ni kau jumpa macam jenis kawan, macam jenis perangai, banyak kau jumpa. Tapi itu yang bagus, kau ramai kawan. Tapi ingat, kawan dekat universiti lain dengan kawan dekat sekolah. Sebab apa? Sebab kawan dekat sekolah adalah kawan yang sama negeri. Kawan dekat universiti kawan dari banyak negeri. Sebab apa aku cakap macamni, aku bukan nak racist. Okay, setiap negeri dan orang yang menduduki negeri tu ada perangai dan gaya tersendiri, kita pun ada gaya dan perangai tersendiri. Jadi bila dekat universiti, semua negeri ada, jadi kau akan jumpa dan layan banyak perangai yang kau tak pernah jumpa. So kau kena sesuaikan diri dekat situ. Mungkin ada yang kasar, mungkin ada yang lemah lembut, mungkin ada yang itu ini apa semua. So kau handle sendiri, gaduh, tarik muka, kutuk belakang, kawan makan kawan tu perkara biasa kat sana. Kau hadap je, kalau kau fikir positif je, positif lah kau dapat okay?


Banyak lagi perkara yang aku boleh kongsikan, tapi akan datang lah ye. Dan perlu korang ingat, aku bukan takut takutkan korang atau kata belajar dekat universiti ni teruk ke apa. Ini based on my pengalaman dan pendapat aku bila aku dah lalui zaman ni. Untuk preparation korang jugak. :)

Senang kata kalau dekat universiti kau survive lah sendiri, baru kau boleh hidup. Haha. Btw, goodluck tempuhi alam universiti pada siapa yang nak sambung belajar ke universiti. :D


"arepskema" menjadi "amirrularrif"

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 11:48 AM TOTAL COMMENTS : 2
Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Official Logo dengan Panda. Uhuk


Nampaknya dah lama aku tinggalkan blog ni kan? Tersangat lama weh. Rindu sebenarnya untuk aktif dalam dunia blogging ni macam suatu ketika dahulu, Maklumlah, masa makin berjalan, hidup makin kedepan, jadi sedikit sebanyak dah ubah gaya hidup aku ni.

Kalau dulu masa sekolah  menengah, aku sempat aje nak bukak blog lepas habis sekolah, tengah malam lepas study atau buat homework, semua sempat untuk blogging, masa cuti, dari pagi sampai malam dengan blog aje. makan minum depan laptop/pc je.

Tapi sekarang lain dah, sejak masuk alam universiti, susah sikit nak atur masa dengan blog ni. Mana taknya assignment bukan macam homework sekolah menengah dulu tu kan. Kadang sampai 3 4 pagi belum tidur sebab ngadap assignment. So bilanya lah nak jenggah blog ni, apatah lagi nak buat entri ye dak.

Jadi ni memandangkan aku dah habis diploma aku, aku rasa lega sikit lah, rasa lapang sikit, so try lah bukak balik blog ni., Cuba amik masa untuk uruskan blog ni. Hehe. 

Btw aku banyak buat perubahan untuk blog ni, mungkin tak nampak sangat, tapi memang besar perubahannya. First sekali bila aku bukak blog ni aku dah rasa tak best sebab aku masih guna URL lama. Jadi aku berhasrat dan dah buat pun, aku tukar URL blog aku kepada yang lebih okay. Bukan maksud aku sebelum ni buruk. Tapi yelah kan, dulu aku guna arepskema.blogspot.com, i think kita semakin meningkat dewasa and more to menuju kematangan. So blog ni aku nak kekalkan sampai tua, jadi macam tak sesuai lah kalau umur aku dah 40 nanti, anak aku tanya aku ada blog tak, takan aku nak cakap blog aku 'arepskema' haha. Not so matured lah time tu. So aku pun tukar kepada nama aku sendiri iaitu amirrularrif.blogspot.my. Dan aku rasa tu lebih sesuai dan boleh diguna untuk jangka masa yang lama. Dan aku lagi bangga sebab guna nama full aku. 

Kalau korang nak tahu, ada banyak buruknya bila tukar URL blog ni. Ha tu nanti aku cerita untuk next entry okay? :) 

Aku dan Mini Cooper

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 2:51 PM TOTAL COMMENTS : 1


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ini aku nak kongsikan sikit pasal minat aku. Setiap orang dalam dunia ni ada minat yang tersendiri kan? Ada minat kebih menjurus ke arah yang pelik pelik atau aneh aneh atau unik unik ni. Ada yang minat ke arah yang ganas-ganas atau ada yang minat sesuatu yang orang lain tak minat. 

Minat ni juga boleh dikategorikan sebagai hobi bagi aku, sebab bil kita minat sesuatu ni, mesti kita akan cari, mesti kita akan kumpul, mesti kita akan simpan dan mesti kita akan kekalkan minat ni. Betul tak? hehe.

Apa yang aku nak cakap ni, sejak kebelakangan ni aku tetiba minat kepada benda-benda yang vintaj atau antik ni. Sebagai contoh yang sekarang tengah ligat dalam kepala aku ni ialah kereta vintaj. Tak kisah lah kereta vintaj jenis apa,lagi lama lagi cun. Tapi ada satu keteta ni yang aku minat gila babi lah bahasa kasarnya. Haha. Aku minat kereta Mini Cooper yang klasik punya, bukan yang baru punya ni.

Aku start macam kenal dan suka kereta ni dari cerita Mr. Bean, siapa tak kenal Mr, Bean kan? dengan kereta Mini Cooper hijau dia tu. Dari situ aku macam suka sebab kereta tu comel. Lepas tu yang makin aku buat makin buat aku menggila lagi pasal kereta ni sejak aku kenal RA :)
Dia pun ada minat yang sama, dia minat Mini Cooper ni. Semua Mini Cooper dia berkenan. Haha. Aku teringat bila dia naik kereta dengan aku, bila dia nampak Mini Cooper kat tepi jalan ke, ada orang drive ke, mesti dia akan menjerit, lepas tu dia cakap "alaaaaaa comelnyaaaa!" Hahaha. Thats my sweetie.

Okay berbalik pada minat aku tu, aku nampak macam sesuatu yang unik yang menarik perhatian aku bila nampak Mini Cooper klasik ni. Ada something yang best pasal kereta ni dari segi luaran dan dalaman. Tapi jujurnya aku tak berapa reti pasal kereta ni, tapi akan aku cuba tahu bila satu hari nanti aku dapat Mini Cooper ni. Hahaha. Dan salah satu impian yang tak tercapai lagi ialah nak memiliki sebijik Mini Cooper Klasik ni. Haha.

Aku nak cerita sejarah dia pun panjang gila, bermacam jenis kereta Mini Cooper pernah buat, antaranya :



Ni aku amik dari wikipedia je. Haha. Pasal aku nak taip panjang pun bukan ada yang baca. Haha.

And yang paling aku minat sekarang ni ialah Mini Clubman / 1275GT. Dulu aku tak berapa minat sangat, tapi sejak kebelakangan ni, model yang ni aku minat gila, nampak garang dan ganas. Haha. 
  
             


Aku tengok banyak banyak Mini Cooper ni, lawa kena dengan Zeemax Bodykits, series lawoo habis lah orang kata. Haha. Macam dalam gambar tu. Orang kata "just nice" lah.

Okay so buat masa ni aku just usha usha je dulu kat mudah.my and dekat group fb pasal mini cooper ni, kot kot ada murah and condition okay and aku ada duit, aku beli lah. Hahahahahahahaha 
*entah bila agaknya*




Internet Mengubah Zaman

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 10:47 PM TOTAL COMMENTS : 2


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Pernah kauorang semua terfikir tak tentang INTERNET? Kenapa dengan internet? 



Zaman sekarang ni sangat berkaitrapat dengan kewujudan teknologi internet ni. Kenapa kita perlukan internet ni? Apa seronoknya pasal internet ni? Aku percaya orang zaman ni hidup dengan ada nya internet. Budak lahir je dah hidup dalam zaman internet. 

Okay pernah kauorang rasa tak kehidupan sebelum ada internet. Or maybe kauorang hidup dah ada wujud teknologi internet ni tapi kauorang tak kenal lagi atau tak rasa penting lagi internet ni. Memang pernah rasa kan.

Aku sendiri berdasarkan pengalaman aku hidup dah 20 tahun ni. Eh? dah 20 rupanya aku. Haha. Okay dulu aku pakai fon cikai je. Aku ingat lagi fon first aku fon Samsung apa kejadah tah model dia. Fon yang masih ada arial tu lagi. Zaman dulu kan fon semua ada arial, macam ada tanduk tu. Haha. Masa tu aku kenal  3 benda utama je dalam fon, game, mesej dan call. Tu je. 

Tapi lepas zaman berjalan ke arah lebih maju, kita semua sekarang disuap sikit sikit dengan teknologi internet ni. Zaman sekarang pakai fon nak canggih semua. Kalau dulu kita kenal mesej dan call je. Tapi sekarang dah lebih banyak, semua social media  kita ada. Cakap je dari A sampai Z, kita semua tahu, 24 hours fon mesti lekat kat tangan, yang kaki Youtube nya lain, kaki Whatsapp nya lain, kaki Instagram nya lain, kaki FB nya lain, sampai  tak cukup masa, tak cukup tangan nak layan semua tu.

Fikirkan macamana kalau tiba-tiba tak ada internet? Gelabah macam apa kan?? Kita seboleh boleh perlukan internet kan? 

Nampaktak aku merapu?

Nampak tak zaman mengubah kita, atau kita yang mengubah zaman supaya ikut rentak kita? Atau rentak kita yang membuatkan zaman berubah? 

Atau nampak tak entry aku tak ada point penting pun? Lantak..




End Of Semester 04!

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 1:44 AM TOTAL COMMENTS : 0
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Pejam celik-pejam celik je dah sampai akhir semester 4 aku sekarang ni. Nampak tak cepat masa berjalan sekarang ni? 



Haritu baru mid-term break. Ni dah semester break terus. Series aku rasa sekejap je semester 4 ni. Tak macam semester sebelum-sebelum ni. Dan aku tak sangka juga dapat lalui dengan jayanya walaupun penuh cabaran. Penat lelah semua dah berlalu untuk semester 4 ni. Dan ni cuti baru je bermula. Cuti lebih kurang 2 bulan jugak lah. Kira cuti lama lah kali ni. Hehehe.

Okay jadi macam biasa memang tak sempat nak buka blog masa study ni. Masa ya Allah, tak ada kosong rasanya. Padat lagi mampat weh. Meh aku cerita sikit life as a student photography dekat uitm ni eah. 

Minggu first selalu memang kita rasa free. Lecturer masih tak kasi assignment lagi, baru intro sikit sikit biar kita tak terkejut sebab yalah minggu first kot, otak kita masih beku sebab cuti. Tu yang dia slow slow cairkan mod cuti dalam jiwa kita. Lepas dapat assignment biasanya awal-awal aku macam rilex rilex dulu, aku susun sikit sikit mana yang boleh buat dulu, aku tak gelabah cakap " ish susahnya, ish payah nak buat ni. bla bla bla" . Nope, aku tak macamtu. Rasa susah, aku diam dulu, bila dan merasai susah tu baru aku bising sikit. Tu style aku. haha.

And biasanya dah masuk pertengahan sem ni, ha time ni memang semua tak duduk diam, tak tidur malam. Betul aku  cakap, kalau nak assesment ni, memang tak tidur malamnya tu. Memang buat malam tu nak siapkan. Cuti sabtu ahad kau entah kemana, macam tak cuti, beza sabtu ahad dengan hari biasa, cuma takde kelas je. Tu je. Tapi assignment tetap jalan weh. Sakit tak sakit lah rasanya. Time ni lah baru terfikir pentingnya 'rilex-rilex' minggu awal. Hahahaha!

Dengan adanya semua benda tu, mana nak sempat buka blog, taip entry panjang-panjang pasal kejadian seharian, cukuplah bermodalkan upload gambar sekeping kat Instagram berserta caption tak lebih 10 patah perkataan. Haha.

Bagi yang dah pernah study kat universiti, tahu lah kan.Bagi tak baru nak capai universiti, korang siapkan diri korang sesiapnya okay? Good luck!