Tutorial : Pasang Fungsi Sitemap Yang Ringan

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 4:36 PM TOTAL COMMENTS : 0


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Tutorial kali ni aku nak ajar macamana nak pasang fungsi Sitemap dekat blog kauorang. Korang tak tahu apa itu sitemap? Kalau tak tahu boleh tengok contoh apa itu sitemap dekat page Sitemap dalam blog aku ni. Jika kauorang tahu dan dah pasang fungsi ni dekat blog kauorang, baguslah. Tapi versi yang aku sediakan ni lebih ringan loadingnya. Maksudnya blog kauorang tak akan berat sangat bila pasang ni.

Jadi kita mulakan..

1. Masuk Blogger
2. Pilih bahagian 'Pages'
3. Pilih 'New Page'
4. Dekat situ ada terbahagi kepada 2 bahagian iaitu 'Compose' dan 'HTML' dekat belah atas kiri.
5. Pilih 'HTML' (klik HTML)
6. Tajuk page yang kita nak buat ni letak lah "Sitemap" atau apa-apa kauorang suka.
7. Copy kod dekat bawah ni :

<div style="background-color: none; height: 500px; margin: auto; overflow: auto; padding: 3px; text-align: left; width: 100%;">
<script src="http://bloggergubug.googlecode.com/files/daftarisi.js"></script><script src="http://urlblog.com/feeds/posts/default?max-results=999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script></div>
</div>


8. Paste dekat bahagian page tadi tu.
9. Tekan 'Preview' kalau nak tengok menjadi tak.
10. Kalau menjadi cantik. Tekan 'Save'

PENGUBAHSUAIAN :
- Gantikan http://urlblog.com dengan URL blog masing-masing okay

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;).




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)