Tutorial : Pasang Energy Saving Mode Di Blog

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 8:08 PM TOTAL COMMENTS : 0


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Tutorial kali ni nak ajar macamana nak sayangi bumi dengan blog. Haha. Macamana caranya? Caranya ialah dengan memasang Energy Saving Mode dekat blog. Apa fungsinya? Fungsinya adalah untuk jimatkan tenaga. Macamana benda ni berfungsi? Macamni... Bila kita buka blog kita, lepas tu kita biarkan blog kita tanpa kita gerakan mouse/cursor kita lebih kurang dalam setengah minit. Then tiba-tiba akan jadi macamni :


Ha time ni lah dia tengah saving energy. Kalau nak balik pada blog kita, gerak kan mouse kauorang. So suka? Ha jom buat sebab bagus benda ni pasang dekat blog kauorang.


1. Pergi 'Dashboard'
2. Buka ruangan 'Template
-Lagi baik 'Backup Template' blog kauorang dulu. Kalau tak tahu caranya. Tengok Tutorial : Cara Backup/Restore Template Blog
3. Klik 'Edit HTML'
4. Tekan Ctrl+F  dekat keyboard kauorang [serentak]

5. Cari kod dekat bawah ni :

<head>

6. Copy code dekat bawah ni pulak 

<script language="javaScript" type="text/javascript" src="http://www.onlineleaf.com/savetheenvironment.js"></script>

7. Paste dekat bawah/selepas code <head>
8. Klik 'Preview Template'
9. Kalau tiada error, klik 'Save'

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)