Tutorial : Pasang Efek Salji Di Dalam Blog

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 4:31 PM TOTAL COMMENTS : 0


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Tutorial kali ni nak ajar letak efek salji dalam blog kauorang semua bagi nampak cantik gitu. Tapi salji-salji ni semua kecik-kecik, so kena tengok betul-betul baru nampak efek salji tu dekat blog kauorang. Ada 2 warna salji yang aku ajar ni, warna pertama salji warna putih, dan lagi satu salji warna hitam.

Jadi kita mulakan.

1. Pergi 'Dashboard'
2. a. Untuk blogger yang guna 'Blogger Old Interface' : Buka ruangan 'Design' ==> 'Add Page Element'
    b. Untuk blogger yang guna 'Blogger New Interface' : Buka ruangan 'Layout' ==> 'Add a Gadget'
3. Pilih element/gadget 'HTML/Javascript'
4. a. Kalau blog kauorang background warna hitam atau gelap. Copy kod dekat bawah ni :

<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/14104214083/snow-white.js"></script> 


    b. Kalau blog kauorang background warna putih atau terang. Copy kod dekat bawah ni :

<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/03441140321/snow-black.js"></script>

5. Dah Copy kan? Paste kan kod tu dekat bahagian 'HTML/Javascript' tadi.
6. Tekan lah  button 'Save' dan lihat hasilnya dekat blog kauorang.

NOTA:
- Kauorang kena pilih salah satu kod je tau. Jangan copy dua-dua kod. Pilih salah satu yang sesuai dengan warna blog kauorang

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)