Tutorial : Mesej 'Selamat Tinggal' Untuk Blog

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 7:53 PM TOTAL COMMENTS : 0



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Okay haritu aku ada buat tutorial pasal mesej 'selamat datang' ke blog kita kan? Kali ni pulak kita nak buat mesej 'selamat tinggal' pulak dekat blog kita. So baru lengkap, orang datang kita sapa, orang nak pergi kita ucap bye bye ye kan? Haha. So jom kita buat.



1. Pergi 'Dashboard'
2. Buka ruangan 'Template
-Lagi baik 'Backup Template' blog kauorang dulu. Kalau tak tahu caranya. Tengok Tutorial : Cara Backup/Restore Template Blog
3. Klik 'Edit HTML'
4. Tekan Ctrl+F  dekat keyboard kauorang [serentak]
5. Cari kod dekat bawah ni :

</head>

6. Copy code dekat bawah ni pulak

 <script type='text/javascript'>
// goodbye alert
function goodbye(){
alert(&#39; TERIMA KASIH DATANG KE BLOG SAYA, DATANG LAGI YAA? &#39;);
}
parent.window.onunload=goodbye;
</script>

7. Paste code tu dekat bawah/selepas </head>
PENGUBAHSUAIAN:
- TERIMA KASIH DATANG KE BLOG SAYA, DATANG LAGI YAA? :Tukar dengan ayat kauorang sendiri.

8. Klik 'Preview Template'
9. Kalau tiada error, klik 'Save'

Kalau nak tahu jadi ke tak, buka blog kauorang, lepas tu tutup, ada tak mesej tu.

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)