Tutorial : Mesej 'Selamat Datang' Untuk Blog

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 7:36 PM TOTAL COMMENTS : 0


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Kali ni nak ajar kauorang semua macamana nak buat pop up window yang ada nota selamat datang bila orang masuk blog kita. Tak faham? Maksudnya macamni.. Bila kita buka blog orang lain, tiba-tiba keluar pop-up window yang ada nota/mesej "Selamat Datang Ke Blog Saya" atau sebagainya lah. Ha benda tu yang aku nak ajar. Hehe.



1. Pergi 'Dashboard'
2. Buka ruangan 'Template
-Lagi baik 'Backup Template' blog kauorang dulu. Kalau tak tahu caranya. Tengok Tutorial : Cara Backup/Restore Template Blog
3. Klik 'Edit HTML'
4. Tekan Ctrl+F  dekat keyboard kauorang [serentak]
5. Cari kod dekat bawah ni :

</head>

6. Copy code dekat bawah ni pulak

<script language='JavaScript'>alert(" NOTA/MESEJ ");</script>

7. Paste code yang dicopy tu dekat atas code </head>
PENGUBAHSUIAN :
- NOTA/MESEJ = Tukar dengan ayat atau mesej selamat datang kauorang sendiri

8. Klik 'Preview Template'
9. Kalau tiada error, klik 'Save'

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)