Tutorial : Letak Nota Di Bawah Setiap Post/Entry

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 2:06 PM TOTAL COMMENTS : 0



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Okay kali ni aku nak tunjuk macamana nak letak nota dekat setiap bawah post kita. Macam letak nota ringkas yang sama lah untuk setiap post, takdelah susah-susah kita asik nak taip je. Okay faham? Bagus jom mulakan.


1. Pergi 'Dashboard'
2. Buka ruangan 'Template
-Lagi baik 'Backup Template' blog kauorang dulu. Kalau tak tahu caranya. Tengok Tutorial : Cara Backup/Restore Template Blog
3. Klik 'Edit HTML'
4. Tekan Ctrl+F  dekat keyboard kauorang [serentak]
5. Cari kod dekat bawah ni :

<data:post.body/>


6. Dah jumpa kod <data:post.body/> ? Copy kod dekat bawah ni pulak

<hr/><center>
<b>NOTE ANDA</b>
</center><hr/>


7. Paste kan kod yang kauorang copy tadi dekat bawah atau selepas kod <data:post.body/>

PENGUBAHSUAIAN:
- Gantikan 'NOTA ANDA' kepada ayat kauorang sendiri okay

8. Klik 'Preview Template'
9. Kalau tiada error, klik 'Save'

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)