Tutorial : Letak Button Like, Tweet dan Google+ Bawah Entri

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 2:11 PM TOTAL COMMENTS : 0


Assalamualikum dan salam sejahtera.

Tutorial kali ni aku nak ajar kauorang macamana nak letak button Facebook Like, Button Tweet dan jugak Button Google+. Fungsi-fungsi semua button ni penting dalam blog kita supaya kalau ada orang baca entri kita, senang diorang nak Like, nak Tweet atau guna fungsi Google+. 

Jadi kita mulakan.

1. Pergi 'Dashboard'
2. Buka ruangan 'Template'
-Lagi baik 'Backup Template' blog kauorang dulu. Kalau tak tahu caranya. Tengok Tutorial : Cara Backup/Restore Template Blog
3.  Klik 'Edit HTML'
4. Tekan Ctrl+F  dekat keyboard kauorang [serentak]
5. Cari kod dekat bawah ni :

<data:post.body/>

Okay dah jumpa kan kod <data:post.body/> ? Teruskan..

5. Copy kod dekat bawah ni :

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=button_count&amp;show_faces=false&amp;width=90&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=21&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:90px; height:21px;'/>

<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<a class='twitter-share-button' data-count='horizontal' data-related='' data-via='username twitter' expr:data-text='data:post.title' expr:data-url='data:post.url' href='http://twitter.com/share'>Tweet</a>
<script src='http://platform.twitter.com/widgets.js' type='text/javascript'/>
</b:if>
<g:plusone size='medium'/>


6. Paste kod yang dicopy tadi tu dekat bawah kod <data:post.body/>

PENGUBAHSUAIAN :
- Tukar 'username twitter' yang aku warnakan merah tu dengan Username Twitter kauorang.

7. Klik 'Preview Template'
8. Kalau tiada error, klik 'Save'

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)