Tutorial : Cepatkan Loading Blog Dengan jQuery LazyLoad

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 7:58 PM TOTAL COMMENTS : 0


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua pembaca ye :)

Blog kauorang loading lambat? Takpe jangan risau. Aku ada cara macamana nak cepatkan loading blog kauorang. Kita gunakan Jquery LazyLoad. Benda ni memang cepatkan sedikit loading blog kauorang kalau lambat, tapi taklah 100% berdesup lajunya. Tapi memang membantu.


Jadi kita mulakan perlahan-lahan..

1. Pergi 'Dashboard'
2. Buka ruangan 'Template
-Lagi baik 'Backup Template' blog kauorang dulu. Kalau tak tahu caranya. Tengok Tutorial : Cara Backup/Restore Template Blog
3. Klik 'Edit HTML'
4. Tekan Ctrl+F  dekat keyboard kauorang [serentak]
5. Cari kod dekat bawah ni :

</head>

6. Copy kod dekat bawah ni pula :

<script charset='utf-8' src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/> <script src='https://googledrive.com/host/0ByoCwyjwB1aDTXhnVVlxcTBadVk' type='text/javascript'/> <script charset='utf-8' type='text/javascript'> $(function() { $(&quot;img&quot;).lazyload({placeholder : &quot;http://bit.ly/Qv60g5&quot;,threshold : 200}); }); </script>

7. Paste kan kod yang kauorang copy tadi dekat atas atau sebelum kod </head>
8. Klik 'Preview Template'
9. Kalau tiada error, klik 'Save'

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)