Tutorial : Cari Blog ID Dengan Mudah

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 3:49 PM TOTAL COMMENTS : 0


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Kali ni aku nak ajak macamana nak dapatkan Blog ID kauorang. Blog ID ni sangat berguna untuk sesetengah tutorial lain tau. Kadang ada widget/gadget/coding yang perlukan Blog ID kita ni tau. Okay sebenarnya banyak cara nak dapatkan Blog ID ni tau. Tapi aku bagi cara yang mudah okay. Sangat simple.

Jadi kita mulakan perlahan-lahan..

1. Daftar masuk Blogger.
2. Akan keluar bahagian 'Dashboard' [rujuk gambar bawah]



3. Bila dah keluar Dashboard. Sila fokus bahagian macam dalam gambar bawah ni. Kan ada banyak bahagian macam Posts, Pages, Comments, Google+, Stat, Earning dan seturusnya lagi lah kan. Kauorang klik je mana mana bahagian sama ada Posts, Pages, Comments, Google+, Stat, Earning dan seturusnya. Sebagai contoh aku klik bahagian Layout 



4. Lepas tu bila keluar bahagian Layout macam gambar bawah ni. Ha tengok bahagian atas tu, yang aku kotak kan warna merah siap ada anak panah tu. Ha itulah Blog ID kauorang. Boleh Copy dan paste dekat tempat yang kauorang perlu gunakan.

BLOG ID

Ha jadi senang kan nak cari Blog ID kauorang? Hehe. Dah belajar ye tahu kan? Hehe

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)