Tutorial : Cara Tukar Favicon Blog Dengan Mudah

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 9:54 PM TOTAL COMMENTS : 0



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Ha tutorial kali ni pasal nak tukar favicon. Haritu aku ada buat tutorial nak tukar favicon dari gambar blogger tu jadi gambar yang kita suka kan. Tapi cara haritu tu kita edit pakai CSS, so mungkin agak sukar lah sikit. Tapi kali ni pun aku ajar yang lagi senang punya.

Jadi kita mulakan.

1. Pergi laman web http://www.favicon.cc/
2. Lepas dah pergi laman web tu kan. Kauorang follow step macam dalam gambar bawah ni :


Kauorang ikut betul-betul step ni tau. 3 step yang sangat mudah.
2.1.   Nombor 1 = Tekan 'Import Image'
2.2.  Nombor 2 = Tekan 'Choose File' dan kauorang pilih gambar yang kauorang suka yang ada dalam pc/lappy kauorang.
2.3.   Nombor 3 = Tekan 'Upload' dan automatik akan terupload favicon kauorang.

NOTA:
- Anak panah merah tu kauorang pilih je Option 'Keep dimensions'


Selesai step nombor 2. Teruskan dengan step nombor 3.

3. Akan keluar page macamni pula. Sila ikut step macam dalam gambar bawah ni : 


3.1 . Tekan 'Download Favicon'. Nampak tak? Kalau tak nampak tengok macam dalam gambar tu, yang aku kotakkan merah siap ada 2 anak panah. Ha tekan tu. Lepas tu terus terdownload ke pc/lappy kauorang favicon tu.

4. Daftar masuk Blogger.
5. Pergi bahagian 'Layout'
6. Tengok belah atas kiri, akan nampak tempat tukar favicon, [rujuk gambar bawah]


7. Klik 'Edit' dan pilih favicon yang telah kauorang download tadi tu. 
8. Save.

Jadi itulah cara mudah nak tukar favicon blog kauorang.

NOTA:
- Kalau nak tukar lagi favicon, sentiasa gunakan favicon.cc sebab gambar yang terhasil adalah format .ico , kalau format JPEG/PNG, blogger tak support sangat untuk favicon. :)


Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)