Tutorial : Cara Letak Gadget HTML/Javascript

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 3:13 PM TOTAL COMMENTS : 0


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Tutorial yang ni kan aku nak ajar macamana nak tambah element/gadget dekat bahagian Layout dan cara pilih element HTML/Javascript. Benda ni penting tau sebab kebanyakan tutorial lain banyak menggunakan fungsi ni tau. Ingat tu! Haha

Okay kita mulakan.

1. Daftar masuk Blogger.
2. Dekat bahagain menu tepi tu pilih 'Layout' [rujuk gambar dekat bawah]

PILIH LAYOUT (BULATAN MERAH)

3. Bila dah tekan 'Layout' tu kan, kan terus pergi dekat bahagian yang macam dalam gambar atas tu jugak kan? Ada banyak kotak-kotak tu kan. Jadi macamana nak letak gadget/element HTML/Javascript? Teruskan..

4. Klik 'Add a Gadget' [rujuk gambar bawah]
-NOTA: PILIH SAMA ADA NAK LETAK BAHAGIAN SIDE BAR ATAU BAWAH POST)

ADD A GADGET

5. Bila dah tekan, akan keluar window kecik macam gambar bawah ni kan. Scroll ke bawah sikit sampai jumpa gadget HTML/Javascript. Dan Klik icon tambah + yang warna biru tu okay. [rujuk gambar bawah]

HTML/JAVASCRIPT


6. Dah tekan tambah tu, automatik akan bertukar macam gambar bawah ni. 


7. Kauorang boleh lah isi bahagian Title dan Content tu. Lepas tu tekan lah Save

Mudah kan? Harap berguna dan permudahkan urusan kauorang dalam blogging ni. Hehe 

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)