Tutorial : Cara Backup/Restore Blog Template

WRITTEN BY : ARRIF TIME : 8:59 PM TOTAL COMMENTS : 0


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Tutorial ni adalah tutorial yang asas tapi sangat penting bagi semua orang. Aku nak ajar semua benda asas iaitu cara Backup/Restore template blog kita. Benda ni lah penyelamat kita punya blog kalau-kalau terjadi perkara yang tidak diingini semasa kita tengok syok syok edit blog kita dekat bahagian Template. Kauorang kena belajar ni dan fahamkan dan ingat sampai bila-bila okay.

Jadi kita mulakan...

1. Log in Blogger
2. Pergi 'Dashboard' [tengok gambar bawah]

NI CONTOH BAHAGIAN DASHBOARD


3. Pilih bahagian 'Template' dekat bahagian dashboard menu . [tengok gambar bawah]
DASHBOARD MENU

4. Akan terbuka ke page yang macamni, terus klik butang 'Restore/Backup' dekat bahagian atas kanan. [rujuk gambar bawah]

TEMPLATE

5. Lepas dah klik butang 'Restore/Backup' tu. Akan keluar windows macamni pula. Terus klik butang warna oren yang ada tulisan 'Download full template'. Dan secara automatik akan terdownload file notepad [rujuk gambar bawah]

DOWNLOAD FULL TEMPLATE




FILE TEMPLATE SIAP
DI DOWNLOAD
====>








6. Selesai sudah backup template blog kauorang :) 


Tiba-tiba.. semasa tengah syok edit blog dekat bahagian coding semua tu kan? Masa nak save ada error. Atau pun tiba-tiba blog kita jadi cacat lepas kita edit. Lepas tu kita lupa code apa yang kita usik, tambah, edit, padam dekat bahagian Edit HTML tadi. Kita gelabah! 
Jangan gelabah. Kalau terjadi situasi macamtu kita boleh 'sihatkan' semula blog kita yang cacat tadi tu. Caranya adalah dengan Restore. Tapi yang penting, kena backup blog dulu baru boleh restore.  Lebih kurang dengan cara Backup template tadi. 


Bezanya bila keluar page yang macamni. Terus klik butang 'Open File'. Cari file template yang kita backup tadi. Lepas tu klik butang 'Upload' yang warna oren tu.


Dan blog kita kembali sihat semula :)

Kalau tak faham atau tak menjadi, bagitahu dekat aku okay ;)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)