SPM '12... Ianya Belum Bebas Sepenuhnya...

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 1:05 AM TOTAL COMMENTS : 4

Assalamualaikum dan salam sejahtera okay .

Eh korang nak tahu tak ? Nak ? Okay baguss. semalam kan 6/12/12 kan? Sepertimana korang tahu SPM  2012 secara rasminya habis semalam. So aku kan calon SPM, jadi aku pun dah habis SPM semalam. haha *ayat kemain lurus*

 Okayy yee. Semalam paper last, paper Lukisan Kejuruteraan. Actually sengan soalannya. Tak susah kod. Aku Alhamdulillah dapat jawab semua walaupun ada satu soalan tu aku lupa konsep/ kaedah buatnya, tapi aku dapat jugak tapi pakai konsep aku sendiri. hahaha. *gua pun terer dari cikgu lah*  Kayy tak..

Kalau nak diikutkan memang nak jerit kan? Tapi gua masih siuman, gua lepaskan dalam blog je, tapayah jerit. Tekan keyboard je dah banyak boleh disampaikan. Cuba bayangkan kalau aku jerit satu entry yang aku tengah tulis ni. Maunya semput tak cukup oksigen dan vitegen. Eh ?

Jadi dengan akhirnya SPM ni, aku masih bergelar pelajar sekolah SMK Dato'Onn, cuma pelajar yang dah tak sekolah. Eh kan cuti ni. hahaha :P Lepas keluar result SPM nanti lah aku baru bergelar ex-student SMK Dato Onn. Doakan aku dapat keputusan yang cemerlang, dapat 9A+ dalam SPM ini. Aminn..

Ha actually aku ada nak cerita sikit pasal SPM yang aku hadapi ni. Tapi next entry okay ? Dari mula sampai habis aku cerita. haha. InsyaAllah..


Selamat Datang Bulan Disember Paling Istimewa Tahun 2012!

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 11:45 PM TOTAL COMMENTS : 4
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.


Eh dah bulan Disember kan ? Ohh yea. Yess belum terlambat lagi untuk cakap hari ni dah masuk bulan Disember. Ingat pagi tadi nak post pasal ni, tapi dah terpost benda lain. hahaha.. 

Sumber : http://www.j12.com/blogs/detail/2/j12-in-2012

So Selamat Datang Disember 2012 ni. Bulan yang paling aku suka :) hehehe.. Yelah First at all bulan 12 ni aku suka pasai ada hari lahir aku. 21/12 *promote sekejap* . Then bulan 12 tahun ni agak istimewa sikit pasal ada tarikh cantik gila kan. 12/12/12. Oh yea aku tahu mesti ada ramai buat tarikh tu sebagai ingatan besar doo...


Contoh maybe ramai kahwin time tu, maybe ramai tunang hari tu, mungkin ada orang baru lahir masa tu kan ? Banyak lagi peristiwa boleh berlaku pada 12/12/12 tu. Dan semestinya mereka yang 'memegang' tarikh tu mesti sangat instimewa dan bangga kan ? Alhamdulillah :) 

Btw hari jadi aku tetap 21/12 hahah. Pun cantik jugak :P  . Dah boleh cecah 17 tahun aku kejap lagi. Semoga dipanjangkan umur dengan melakukan amar makruf nahi mungkar . InsyaAllah :)

Ohh yaaa btw, tadi kan Harimau Malaya kita lawan Indonesia kan ? Malaysis menang dapat 2 kan. Indonesia 0 kan ? Okay Tahniah kepada pemain Malaysia. Korang bermain dengan bersungguh-sungguh. Kepada Insonesia, aku tak kutuk atau apa. Biasalah ada permainan kan ? Kalah menang mesti ada. Boleh cuba lain kali. Masih banyak peluang. :)

GOO Harimau Malaya !
Sumber : http://mrandmrsfarid.blogspot.com/2012/11/piala-aff2012-selamanya-harimau-malaya.html



Cuma Nak Cakap Aku Ada Ask.fm

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 2:34 PM TOTAL COMMENTS : 2
Source : http://www.tumblr.com/tagged/ask.fm?before=1351621128

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :)

Ehh aku tak cerita banyak dekat entri ni hari ni. Cuma nak bagitahu aku baru buat ask.fm . Haha nampak tak  gua lambat gila?. Yee aku tahu korang dah berzaman ada ask.fm ni kan ? Yee aku baru terkedek-kedek buat benda alah ni. Actually tahu lama benda nii. Tapi dulu aku pakai formspring. Then sekarang aku lupa password formspring tu, then macam ada bosan sikit, then ada masalah sikit dekat formspring tu. Jadi kesimpulannya aku pakai lah ask.fm ni

Ask.fm ni sama je funtionnya dengan formspring, orang kasi soalan, kita jawab. Macam tu je. So mehh lahh tanya aku. hahaha. *promote sebenarnya ni*. Korang tanya lah seberapa banyak soalan yang korang nak. InsyaAllah aku jawab dengan ikhlas semua.. hahaha :)





You Just Ask,
I Answer It :)

'Twitter Box Office' Yang Hebat !

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 11:25 PM TOTAL COMMENTS : 4

Assalamualaikum dan selamaat sejahtera dan selamat malam, dan selamat pagi serta selamat dunia akhirat :D

*Cewahhh . hahaha*

Eh korang-korang sekakian. haha. Korang yang ada Twitter dan Facebook kan, tipu kalau takde Facebook, Takde Twitter aku percaya lagi pasal ada yang tak tahu guna. haha. Eh ha tak sebenarnya ni, korang yang ada FB dengan Twitter mesti tahu kan pasal yang kecoh kecoh Drama twitter tak keluar panggung wayang kan. Alah pasal bangga takda dara lah, pasal nak bapak mati cepat lah , itulah ini lah kan ?

Ye aku tahu korang tahu, heboh dohh satu Malaysia, siap jadi trending dekat Twitter kan. Bapak ah, bagi aku kecah nak mati hidup balik jadi zombie. Aku tak nak cakap panjang, and tak amik port sangat pasal isu ni. Gua tak kecah sangat sampai nak bash orang tu gila khinzir. Kahkahkahh ! Gua bash sikit je,orang tak perasan, gua bukan dalam list TweetFamous or HotstuffFacebook. Haha

Aku pun taktahu kesahihan yang betul ke dia takda dara, betul ke dia nak bapak dia mati cepat. Kan ? Ada korang cek celah kangkang dia betul takda dara ? *maap terkasar bahasa,cuma nak sampaikan*  Yang pasal nak bapak dia mati cepat tu. Ada korang hidup dengan dia ? Ada pernah tengok bapak dia ? Pernah minum kopi semeja,sekedai, sekerusi, secawan dengan bapak dia? Hahaha.

And aku pun tak memihak mana-mana lah, tak lebihkan mana-mana. *lebihkan sikit budak yang bash tu, hehe, kita geng* Aku tak cakap account budak-budak ni fake ke true ke, halffake ke. Lantak ahh. Kisah pulak aku kan ? Tak kisah pun, haha.

And sekarang dah senyap balik drama ni dekat Twitter, Alhamdulillah lah kan :) Hehe.. Well tak tahu pulak lepas ni apa pulak kan ? '' GUA BANGGA GUA HILANGKAN PEMADAM SEBELUM HABIS DIGUNAKAN SEMASA DARJAH 4 KELAS 4 BERANI '' hahaha. Confirm keluar box office twitter cerita ni. hahahahah :P

Then kesimpulannya, 
Yang pertama kita jangan terlalu nak bash orang kalau tak tahu kesahihan/kebenaran keaadaan orang tu. Takut kita bash, kita cakap macam-macam, keluar perkataan yang tak sepatutnya, dan bukankah kerja tu sia-sia ? Jadi tinggalkan, tukar bash kepada nasihat. Ianya lebih baik.
Kesimpulan yang kedua, kita jangan bukak aib kita sendiri dekat tempat umum. Macam dekat Twitter, Facebook, walaupun kita nampak macam gurau, or nak buat lawak, tapi pandangan orang lain-lain, kena orang yang gila sakai bash orang, Naik terus nama kita kan. ha. padan muka. So renung-renungkanlah :D

'Maaf' Sudah Tiada Nilai Ke ?

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 12:51 AM TOTAL COMMENTS : 2

- Tak berniat nak mencarut :) Gambar semata-mata.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. :D 

Eh em heyy hoo. Eh haa aku ada benda nak share sikit lah kan. Kita semua tahu kalau kita ada buat salah or somethings mistake *sama kan maksudnya?* then kita perlu/wajib mintak maaf kan?. Ye memang tak dinafikan kita perlu buat tu.

Tapi kan. eh sebelum tu, ni pandangan aku lah sejak aku hidup dekat dunia lah. Jangan marah or ape lah. Setiap orang ada pandangan sendiri. :)

Em dari pengalaman dan pandangan aku kan. Zaman sekarang ni lah kan. Dalam menongkah arus globalisasi pada abad ke-21 ni. *Nampak ayat SPM keluar? haha* Nilai 'Maaf' or nilai 'Kemaafan' tu macam something yang tiada nilai. Korang ada nampak tak ? Kalau tak nampak pakai spek 3D okay? Okay tak, haha, maksud aku kalau tak nampak pakai 2 spek 3D. haha ! Aku nampak doo..

Orang buat salah kat aku, mintak maaf, okay baguslah kan. Tapi jangka hayat maaf tu sekejap je, Korang faham tak ? macamni.. dah buat salah,mintak maaf, esok buat lagi,then mintak maaf lagi,then buat lagi. Sumpah gua takboleh tahan benda ni doo.. Baik takpayah mintak maaf kan ?! Betul tak geng ? Hahaha !

Kalau lagi teruk dah pandai buat salah, tapi terus tak mintak maaf. Tak sedar kod. Ni tahap bingai memang infiniti kuasa 2. Memang takde sifat kemaafan dalam hidup dia. Patut dihumban kedalam loji kumbahan. haha.

So gua nak ulas panjang pun malas sikit ah. Korang faham sendiri lah maksud aku ea? Kalau dah buat salah, mintak maaf. then kekalkan kemaafan tu. Jangan sampai nilai 'maaf' tu macam korek hidung selet dekat sofa then buat tak tahu. Ea? 


I'm Back For Blogging !

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 7:28 PM TOTAL COMMENTS : 4
Assalamualaikum dan salam sejahtera yuolls !

- Bajet ayat gambar ni. haha

Hey rindu gua ? Rindu ? Ye gua pun rindu lu lah. haha.  Tak rindu ? Haha sila rindu *kelip-kelip mata* Eh ha yee first at all aku sihat walafiat. Ye aku tahu lama aku tinggalkan blog gua ni. Sumpah lama sangat dah ni. Dari bulan April masatu sampai November harini lah aku baru mula update balik. Haha. And for sure memang kekok nak mampos hidop balik gua taip ni ! Btw aku ignore je. Haha

Duuluu-duulu kan, memang aku ada cakap yang aku akan stop berblogging sampai lepas SPM, thethapi, Actually ni belum habis SPM lagi, cuma subjek teras baru habis. Lepas ni tinggal subjek yang tak teras lah haha. Ada 3 paper lagi, Pendidikan Seni Visual 2, Geografi 1 & 2  dan Lukisan Kejuruteraan. *petik jari kiri kanan* cewahh ! haha. :P

Err well memang for sure gua haruk ni. Em gua nak cakap sikit kan, tadi aku nak tukar email untuk blog dan facebook dan twitter dan lain lain. Ingat nak pakai email baru untuk segala jenis account yang aku pernah ada, Bila dah buat,then nak tukar untuk blogger, tapi babeng haruk nak mampos. Banyak songeh. Terus gua takjadi tukar. Aku terus pakai email lama jerr :D *sedih sebenarnya ni*

Ehem aku ada pasang Twitter Conversation dekat sidebar tu. Baru je tadi. haha follow twitter aku eah @arepskema . Tak follow gua sebat lu pakai tali pinggang sekolah *gua paksa. haha, bajet

Well okay itu je untuk permulaan ni eah ? Assalamualaikum..

Step Up Is Back With 'Step Up Revolution' !

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 12:31 AM TOTAL COMMENTS : 3
Assalamualaikum dan slam sejahtera semua. 

Heyyaa okay dah 1 April 2012 :D Takdenya aku nak april fool fool ape semua tuhh. Bodoh je sambutt.
Dan aku bukan nak cakap pasal April Fool jadah ni.

Siapa pernah tengok Step Up ? Step Up 2 : The Streets ? Step Up 3D ? Ha okay bagus ! Aku die hard fan cerita Step Up ni. Dan dan kalau korang nak tahu Step Up yang ke-4 dah nak keluar tahun 2012 ni. 27 julai ni kod. Tapi tu mat salih punya tarikh, Kat Malayisa lambat sikit kod. Ha pape pun layan dulu trailer cerita ni dulu :D




Hmm btw aku suka banget dehh cerita Step Up yang baru ni. Oh ohh aku lupa nak cakap. Tajuk untuk Step Up yang ni bertajuk Step Up Revolution. Yayaa.. Aku rasa dia gabungkan or panggil semua crew dari Step Up 1 sampai 3 dia satukan sebab aku ada nampak pelakon dari Step Up 2 dan 3 :D

Yang aku tahu serba sedikit pasal cerita ni kan. Heroin dia anak orang besar kod. Then jumpa lelaki yang pandai menari ape semua ni. Bapak heroin ni tak suka menari-menari ape semua ni. Then macam nak mengharamkan lah menari menari ni sedangkan anak dia pun suka menari. Then anak dia dengan lelaki tu (hero cerita ni) bersama kumpulan MOB *mop lantai ?* Macam buat protes lah dengan pengharaman penarian tu.

So diorang protes dengan menari kat tampat awam, macam dekat jalan raya tu. Dekat Mall dan dekat mana mana lah :D Serius macam best sangat ceritanya :D

- Ni posternya. Okay tutup mata tang atas tu  XD
Aku tak sabar nak tengok cerita ni. Kalau boleh dekat wayang lah, Baru gempak, lagi gempak kalau ada orang belanja :D  haha !

Ha ni Step Up punya facebook : https://www.facebook.com/StepUpMovie



Memang Macam SENGGG !

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 6:15 PM TOTAL COMMENTS : 7
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet sfera yang hensom dan chantek belaka nih !

Okay. lama kan tak update. Peduli lah kan. Aku busy, SPM candidates 2012 ni okay. 

Emm tadi kan, aku bukak komputer, then bukak Facebook. Aku bosan aku bodek bodek lah facebook tu, aku scroll sampai kebawah dan kebawah dan kebawah dan kebawah sampai bila pun tak habis kan. Aku dok baca jela orang update status, bermacam bagai bentuk fesyen style cara orang buat atau tulis status.


Ada yang jiwang belaka, ada mengedik, ada mencarut marut, ada itu ini semua lah. *1 malaysia* . Then adalah satu status ni. Aku taknaklah mention nama orang tu or pape, cuma nak cakap lah kan. Dia ada bagi teka-teki kan, lepas tu siap ada note :
''Siapa tahu jawapannya jangan lah jawab''
Hoho ! macam bingai sedikit lah kan. Tanya tempat public, semua orang baca, dah tu buatpa tanya kalau takasi orang jawab. Macamm SENGGGGAL!!! 

Lepas tu yang tabole blah kan *ni bonus story* . Yang tabole blah kan. Mula mula status pasal teka-teki, komen sampai berpuluh-puluh, tapi cerita macam-macam dia masukkan. Cerita pasal exam, pasal kucing dia, pasal homework lah bla bla blaaa. --'

ps: note tu aku ubah sikit ayatnya. Takdelah aku copy paste bulat bulat, tapi maksudnya tetap sama :D

Apabila Ianya Sesuatu Yang Unik

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 4:15 PM TOTAL COMMENTS : 13
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet sfera ni. Harap sihat semua :)

Ni ada benda nak share sikit okay :D

Cuba imaginasikan.. 

Dalam satu kotak sederhana besar. Dalam kotak tu ada banyak guli warna putih. Then ada 2 biji guli berwarna hijau. Mesti korang akan tanya atau cakap ''Kenapa ada 2 biji yang warna hijau ?'' 
Betul tak ? 

Tapi kenapa korang tak tanya ''Kenapa banyaknya guli putih?'' tanpa menghiraukan 2 biji guli hijau tu.

Well itu lah kehidupan kita. Sesetengah daripada kita mudah tertarik kepada sesuatu yang luarbiasa or yang lain daripada yang lain kan. Macam aku, aku lebih tertarik kepada sesuatu yang unik.


Kalau lelaki, pergi Mall, jumpa sekumpulan or ada ramai perempuan lah kan. Diorang jalan sama-sama. Ada 5 orang perempuan . 4 orang tinggi, dan ada seorang yang rendah. Mesti dalam hati korang akan terdetik, ''Eh yang lain tinggi, dia sorang rendah, comel pulak tu''. Kan kan, mesti punya. Korang takan tanya apesal 4 orang tu tinggi.

So kita macam tak perasan benda ni berlaku selalu dalam hidup kita, tapi itulah realitinya, memang sentiasa berputar dalam hidup kita. :) 

Unik bukan pelik :)


Aku Rasa Macamni Tahu ? !

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 12:12 AM TOTAL COMMENTS : 12
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet sfera..

1, 2, 3.. okay mula :D

- Aku rasa macamni tahu ? 
Err.. aku taip aku padam balik, aku taip aku padam balik. Tapi otak gian gila babeng nak update blog. Memang harok betull. Tunggu setengah jam ngadap komputerr. Tade benda nak taip. Okaybaii . Selamat malam okay :D


Okay tamat. Anda berjaya baca entry ni paling pantas dan cepat habis. Andalah orang yang kami cari. Sila beri komen untuk menunjukkan anda orang yang baca paling pantas :D 


Then And Now : 2011 Japan Tsunami

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 7:56 PM TOTAL COMMENTS : 8
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planaet sfera ni.

Sihat ? Okay alhamdulillah. Kenyang ? Okay Alhamdulillah. Ingat ? Okay Alhamdulillah jugak. Ingat ape ?

- Semua orang Pray For Japan
Ha ingat ape kan . Korang ingat tak masa tahun lepas yang Tsunami melanda Negara Jepun dengan teruknya ? Mesti ingat kan. So kalau korang nak tahu hari ni 11.3.2012 genaplah setahun Jepun dilanda Tsunami. Err maksud aku bukan lah dari 11.3.2011 sampai hari ni Jepun kena Tsunami, but korang fahamlah kan. *jangan buat saspen* . 

Mesti ramai tak sangka kan Jepun kena Tsunami masa tu kan. Ye aku pun tak sangka. 9.8-magnitud tu seh gegaran punca Tsunami tu. Kematian lebih kurang  15,000 tu *seach google*.  Dan yang aku ingat masa Jepun kena Tsunami tu ,ada orang cakap :
''Negara maju pun boleh kena Tsunami''
Bagi aku ,aku tak setuju sangat kod dengan dialog tu. Negara maju tak menjamin keselamatan negara kerana kuasa Allah lebih dari segala-galanya. Negara maju dengan teknologi canggih-manggih sekalipun sampai buat tembok cecah ke langit sebab nak lindung negara tabole sebab takde benda boleh halang kuasa Allah. :)

So dengan dekat sini aku selitkan video kesan selepas kena dan keadaan Jepun sekarang lepas kena Tsunami. So macam biasa video pinjam dari Youtube lah kan. Takan Wikipedia pula :D



Gambar-gambar ni diambil 9.3.2012 . So kita Pray For Japan okay :')

Peniaga Tak Patut Buat Macamni !

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 4:04 PM TOTAL COMMENTS : 4
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet sfera yang warna warni ni :D

Yeahh dah start cuti okay :D *melompat* . So walaupun cuti. Tapi bagi seorang pelajar macam aku istilah 'cuti' tu tak membawa maksud cuti pun. Tetap jugak kesekolah. Kelas tambahan *bukan mengeluh* . 

--Okay habis mukadimah kontot yang tak seberapa tu--

Ha ni aku nak cerita lah kan . Baru je jadi pagi tadi. Macam kelakar gila pun ada. Kisahnya bermula macamni, tadi aku ada kelas tambahan dekat sekolah. pukul 8-10 kelas Geografi, then 10.30 sampai 12.30 Pendidikan Islam. Then kan ada masa setengah jam kan bila dah habis kelas Geo, then budak-budak laki kelas aku pergi lah warong kejap, nak makan. Lapar katanyaa

Bila dah sampai, order  lah ape yang patut, air ape semua. Makan ada yang mintak roti canai kosong, roti telur dan roti sardin. *aku roti telur :P * . Then yang ada isi semua dah sampai kan. Means yang telur n sardin dah sampai. Tapi yang kosong bukan main lama sampai. Siap aku dan member yang lain dah habis makan masih belum sampai lagi. *perasaan masih okay lagi ni, ketawa haa ho ha hoo lagi*

- Hiarrgghhh !
Dan pada waktu yang sama, jam lagi 15 minit nak pukul 12 ni. Kelas dah nak mula. Yang member aku sorang ni memang dah tak senang duduk, dah lar lapar, lambat pulak tu. Yang memang gila panas kan. Kalau korang pun panas jugak kalau kena macamni. Kitaorang dah duduk, order bukan main lama, lepas tu ada lah makcik dan pakcik dan ada budak Form6 sekolah aku, datang lambat tapi diorang dapat dulu. Aku yang dah kenyang pun rasa macam nak rejam je muka peniaga tu dengan meja. Sakit hatii woo. Ape salahnya dia buatkan dulu untuk member kitaorang. Yang member aku memang dah berbulu je nunggu, *termasuk aku* . And kawan aku tu siap dah 2-3 kali panggil makcik tu,cakap yang kitaorang punya tak sampai lagi. Dia kata kejap-kejap, kejap hagokmu lahh. ! Lama gila sengall. :D

So bila dah dapat, jam menunjukkan pukul 12.10minit. haha memang member aku makan macam lipas kudung lah.2-3 kali ngapp terus bayar sambil buat muka tak puas hati. Peduli ape kan makcik warong tu nak terasa. Memang patut punsss !

So kesimpulannya, para peniagaa di luar sana. Janganlah buat aksi sedemikian rupa okay. Its like kill yourseft at general place ! Tahu ? Macam membunuh diri dekat depan orang ramai. *sendiri cari maksud okay* Nak kata utamakan yang tua dulu memang tak patut dalam hal ni. Kalau kat warong or restoren or kedai abc sekalipun, siapa datang dulu order dulu dia dapat dulu kan.  . 

So okayy. open your mind before i rejam you punya kepala pakai set meja bersama kerusi sekali  :D

Kisah Perempuan Dengan Cermin Ajaib !

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 2:54 PM TOTAL COMMENTS : 6
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet sfera lonjong sikit :D

- Huaarhhh ! Hahaa !
Okay haii holaa ! Sejak dua menjak ni aku asik menghupdate blog kan .Okay taniah kepada diri aku sebab boleh update blog. *penonton bersorak diiringi musik dari okestra tadika* .

Ni aku nak cakap lah kan. Post kali ni yang ini memang fokus kepada kaum hawa yang lagi lembut lagi tak bermaya lagi sopan lagi santun lagi pandai perah santan :D So sebelum tu aku menyusun jari kaki dan tangan mohon maaf kalau ada yang tak terima dengan pendapat aku ni. Kang tak memasal terserempak aku dekat luar terus ikat shawl korang dekat leher aku sekuat-kuatnya, pijak telinga aku, conteng lipstik dekat tapak kasut aku. haha. Okay jangan ea. korang baik kan :D

Benda ni sebenarnya aku tak ambik pusing sangat lah. Tapi kadang kalau dah selalu jadi dekat depan mata aku rasa terus aku nak amik pusing 2-3-4 kali jugak. Tu yang aku cakap dekat sini. 

Em perempuan hidupnya memang sentiasa ada cermin ke ? Cermin muka tu kan. Cermin bedak tu. Dekat kelas aku memang tak semua bawak. Tapi ada segelintir yang bawak . Yang aku taboleh blah lah kan. Time cikgu mengajar tengok cermin, betulkan tudung, tengok bedak rata ke tak, tengok jerawat dah masak ke belum. Then 5 minit kemuadian tengok lagi. Buat perkara yang sama lagi. Then setengah jam lagi mintak izin keluar kelas, ha memang sah lah tengok cermin lagi, dekat toilet cermin dah macam cermin sakti dah. Besar gedabak. Puas lah korang tengok muka sambil senyum sorang-sorang. dalam hati cakap, cantiknya bidadari yang tengah tengok cermin ni. *perasan*

Lagi kann, time dah nak balik pun sempat lagi tengok cermin tu. hahaa. Aku tengok muka dah elok lahh. Takdenya cacat, tadenya conteng conteng macam askar masuk hutan tu haa. Memanglah nak biar nampak cantik jekan. Okay tu takpe. Siapa tanak cantik kan ? Tapi kenapa lah setiap 5 minit perlu tengok cermin?  time cikgu mengajar tengok cermin ? Bila cermin  hilang ke pecah je dah gelabah macam dunia ni nak hancor. Macam gedik pulak, aku rejam pakai meja kang terus senyap. --'

So kesimpulannya, jangan biasakan lah asik 24 jam dengan cermin jee.Tak kemana lah muka kau tu. Dah tua berkedut jugak nanti kan :) Soo bubye

Assalamualaikum fellas :D

Aku Bukan Keturunan Mat-He-Mat-Ics

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 5:29 PM TOTAL COMMENTS : 2
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet sfera dan jjiran-jiran planet ni. 

Diharapkan sihat-sihat belaka. Nampak tu semua chubby-mubby, comel-momel, sihat-mehat, kuat-muat , cergas-mugas, aktif-maktif dan kawasan sewaktu dengannya.

Hello.  Hell-to-O . haha ! Tak kelakar dohh. Okay aku bosan-mosan tade benda nak cakap.  Okay tadi aku ada post pasal yang aku tukar cbox kepada fibox kan. Nak tahu tak ? macam kelakar sikit kod. Aku dah publish lepas tu tak lama aku revert to draft. Lepas tu aku publish balik. Tak kelakar kan. kan kan. kan kan kan. OkPINEE !! Aku tak layak masuk Maharaja Lawak, layak masuk Tom Tom Bak Bak Tom Tom Bak ! kan. * bukan main panjang nama rancangan*

Okayy. Malam tusyenn. Esok Exam, so bila nak studynya tu ? Sekarang ke ? haha macam tak boleh lah. Ni tengah buat aktiviti amal. Berblog sambil berfacebook sampai magrib. *alasan pelajar cemerlang pendidikan sivik* . Balik tusyen memang takdenya lah aku nak beramah mesra dengan buku ape semua tu. Terus tidur adalahh. Esok dah lah subjek Math, Fuhh gila gempak ! Serius aku kurang berminat dengan beliau yang bernama Mathematics ni. Kita tak geng. Aku dilahirkan tanpa darah Math , apetah lagi Addmath, tapi dengan darah jenis AB.. kod. haha. err. Dermalah darah Math korang kepada aku. Sila hubungii bla bla bla aku dah merepek panjang...


--Paling tinggi aku pernah score math kan,aku dapat C je. Haha okay diam ! kaybai--

Walaupun aku cakap aku tade benda nak cakap, tapi diam tak-diam, celik tak pejam, penat tak letih, gatal tapi garu dah nak sampai ke penghujung rancangan kita .. AC dimana ? AC tangah makan cendol letak mee siput. Uuuu tak sempoii ~ . 

Assalamualaikum dan selamat hari raya. Hahaha *kemaruk nak raya lah ni*

ps: Mat-He-Mat-Ics =Mathematics

Cbox.ws Bertukar Kepada Fibox.ws

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 3:43 PM TOTAL COMMENTS : 2
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet sfera serta kotak kalau ada. Haha !
Ha ni cuma nak cakap, yang tempat peninggalan jejak sejarah atau Chatbox atau shoutbox aku dah tukar. Eh kejap ! Aku pakai cbox.ws . Memang sejak first time blog ni terhasil aku memang pakai Cbox ni. Lain taknak, Okay sebenarnya simple Cbox ni bagi aku. Tapi yang bagi aku macam frust sikit bila nak tinggalkan jejak tu ha . Dah macam nak isi form mintak kerja. Bila nak tinggal je mesti kena isi. Kadang macam menyampah jugak tau. Tapi aku pakai jugak. Hahaa !

So so. Tadi kan, aku dah tukar kepada fibox.ws . Sebenarnya lama dah aku tahu fibox ni dan berkeinginan yang memdadak untuk menggunakan beliau ni. Tapi atas dasar kemanusia'blog'an dan kasih sayang bagai menatang minyak wangi Uber-Man yang penuh terhadap cbox ni. Aku gagalkan penukaran aku tu. Tapi sejak kebelakangan ni, blog aku asik diserbu oleh seorang bangsawan ternama lagi berjaya raya *ceh haha kembang kau* yang bernama Cik Chokie . Blog dia ada gunakan fibox ni. So aku macam tertarik menarik dekat Fibox ni. Serius weyy ! Blog dia lah punca aku tukar Fibox ni. Okay terima kasihh. haha

So bagi aku memang senag pakai ni. Simple dimple pimple okay. Tak perlu isi borang mintak kerja lagi. Sekali kita tulis Nama dan URL blog, selama-lamanya dia terisi. Kan bagus tu. haha Tinggal taip mesej yang kita nak je then tekan ENTER ! Ha ramai-ramai lah tinggalkan jejak dekat fibox aku kat sebelah tu. Jadilah orang pertama ! Haha !

Jadi siapa-siapa yang belum pakai Fibox ni, Pakailah sebelum terlambat.. Anda boleh mengubahnya segera. Ingatlah orang yang tersayang. *iklan sekejap*

Aku merayu ni. Pakailah Fibox ramai-ramai. Baru geng orang kata. haha !

1Juta Money Drop Sangat Membazir !

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 12:24 PM TOTAL COMMENTS : 8
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet sfera yang sfera ni :D 

Ha okay aku macam tengah rajin nak update blog. haha. Berkat makan biskut bulat *err.. abaikan*

Nak tanyaa. Anak siapa tahu rancangan 1Juta Money Drop tu ? Okay korang tahu kan. Kalau taktahu pi cepat cepat pasang piring Astro dekat atas bumbung :D .


Ha korang tahu tak siapa masuk rancangan tu membazir. Kenapa aku cakap membazir ? Sebab dia membazir. haha  ! Okay takk, Actually lah kan. Ni pendapat aku jelah kan. Jangan marah aku, marah jiran boleh :D. Ha Cuba korang bayangkan.. Korang beriya-iya nak masuk rancangan tu. Tapi korang entah dari pelusuk negeri/daerah/kampung/taman/lorong mana kan. Yang sememangnya jauh dari tempat rancangan Money Drop tu dibuat kan.

Then then, korang pergi lah, dengan berbekalkan beg Puma berisi pakaian salin. Beg duit yang penuh tebal dengan resit-resit bank, resit pembelian barang, kad kredit yang da tabole pakai malah kad kad topap yang telah digunakan korang sumbat dalam dompet korang tu. *buat kenangan katanya* . So korang menjelajah lah kerkilo-kilo-kilo-kilo meter pergi ke tampat Money Drop tu. *huh eksited kononnya ni*

-- Pendekkan cerita terus kat rancangan tu ea--

So korang dah masuk, then labur duit korang atas meja auu cak baa cak baa tu. Ni masih soalan pertama, tub,tub sejuta duit korang terus jatuh semua ke tangan AC Mizal balik. Tak ke kau rugi tu ? Ape yang rugi ? Korang dah bersusah payah,datang dari jauh, duit minyak, duit makan, duit kena saman lagi, itu ini itu ini lagi. Lepastu harapan datang nak kebas duit 1juta. Last-last balik dengan nangis sorang-sorang dalam kereta sambil pukul stereng sebab tapak kasut terkopak sebab hentak-hentak dekat sinki toilet sebab tak dapat duit 1juta. . Hihi. padan muka :D

So korang nampak kan pembaziran tu.. Lagi teruk kalau dah soalan dah nak akhir-akhir tu, suppp semua duit lesap ! Padahal budak kecik boleh jawab soalan yang diberi. Kan lagi kecewa hampa lagi terluka hati yang hiba terguris seperti dirobek-robek cincang. Ohh sangat Sadis ! 

So kalau nak masuk Money Drop tu, ilmu kena banyak melimpah bak air terjun yang berani terjun dari ketinggian yang tinggi. Ayat pelajar yang sangat hiperbolabalingdekatmukakaumemangsedap :D

Doktor Gigi Tu Tak Sayang Aku !

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 7:01 PM TOTAL COMMENTS : 6
Assalamualaikum  dan salam sejahtera semua penduduk planet sfera !


Okay lama aku tak update. Haha. Kau tahu aku macam gian gila sejak kebelakangan ni sebab asik dok fikir pasal nak update blog nak update blog nak update blog nak update blog. Tapi bila dah bukak komputer tanak pulak bukak blog. Haha gila ! 

Okay macam biasa, aku tatau nak cakap ape. Ha minggu depan PK1, start hari Rabu sampai Jumaat. Sekejap kan. Okay InsyaAllah aku buat yang terbaik untuk PK1 ni.


Actually memang dah dari hari tu nak update, tapi entah. haha. Ha ni nak cakap, Hari tu ada doktor gigi datang sekolah. Okay gigi aku kena tampal. Serius beb ! Gigi aku memang dari dulu kena tampal. Sejak sekolah rendah, bila ada doktor gigi datang, memang confirm kena tampal gigi. Tampalan yang lama dia pecahkan, ganti baru. So well aku dah masak sangat dengan cara doktor tu nak kokang gigi aku. Haha !

Tapi serius weyh ! Alat lain aku tak hirau sangat sebab tak menyeramkan pun pada rupanya. Tapi ada satu alat tu ,yang dia tebuk gigi tu, huh, belum kena dah tahu sakitnya sebab dia punya bunyik, dari bawah sampai ke tingkat 4 boleh dengar. Bila dah kena memang tabole cakap pape lah, sebab nak cakap macamana kan. Dah ada pelbagai jenis alatan dalam mulut aku tu. Nganga besar jelahh. Sambil cakap dalam hati,'' ishh doktor ni, tatau sakit ke ?'' Gila dowhh,, dia tebuk sampai jejak  gusi dowhh. Series ngilu gilaa. Sampai berdarahh. :o . Okay doktor tu tak sayang aku. bhahaha !

So sekarang gigi aku dah comel comel belaka ! Kauhadoo ? Hahaa. So so so, doakan aku boleh jawab PK1 ni. Aminn..

ps : sebenarnya doktor tu sayang aku, sebab tu dia betulkan gigi aku, dia tampalkan. Kalau tak tampal,siapa lagi nak tampal kan :)


Ape Kes Korang Ni ??

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 10:32 PM TOTAL COMMENTS : 2
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet sfera ni.

Okay sihat ? Alhamdulillah. Tak sihat ? Pergi sihatkan badan sana. haha.  Ni aku nak cakap lah. Tadi kan aku balik sekolah jalan kaki. Gila bestt wooo ! Macam-macam aku dapat, dapat sakit kaki. Muka hitam dah meningkat, sampai rumah rasa macam baru lepas mandi. Gila berpeluh nyokk.  Takpee, Alhamdullilah sebab aku masih boleh berjalan sejauh tu, masih boleh sampai ke rumah. 

Ha lagi kan, aku tak pergi latihan rumah sukan tadi. Series memang best sebab aku terbongkang dekat atas katil. Dah lah balik sekolah lambat, jalan pulak tu, sakit kaki lagi, dah tentu balik, mandi, makan ape semua tuh, Terus tidur *ehem dekat sekolah dah Solat Zohor* . Tatau lah esok kena panggil ke tak sebab tak datang. Peduli ape aku, bayar seringgit je :P :P

- Aku buat macamni kangg. hahaa :D
Ha lagi lagii kann. Masa balik sekolah tadi kan. Ada pulak segerombolan abang dan kakak JPJ ni buat roadblock. Hahaa. Bagus rajin korang. Alhamdulillahh. Tapi yang aku rasa macam nak memberontak kan. Apesai korang buat roadblock dekat traffic light ? I mean lepas traffic light ? Orang belok je terus terserempak korang. Kalau yang tak pakai helmet, takde lesen mesti dah tawakal jelah. Mesti kena punya lah. BTW, macam aku tanya tadi, apesal buat dekat situ ? buat lah jauh sikit. Walaupun aku baru ada lesen L, tapi aku tahu kalau nak buat roadblock mesti dari jauh orang dah boleh nampak. Tapi ni dekat lepas belok simpang 4 kau buat. Macam nak kena hagol pulak.

Nak je aku tegur diorang. Tak memasal pulak kangg. Haishh.. Lain kali buat jauh jauh eah. Ikut undang-undang nak buat roadblock. haha. 

Bahana Drama Vanilla Coklat !

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 7:15 PM TOTAL COMMENTS : 4
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet yang berbentuk sfera ni.

Hahaha. okay. Kali ni entry memang banyak gila kod gambarr. Series. Semua ni berpunca dari Cerita yang tengan hot dekat TV3 tu. Yang bertajuk Vanilla Coklat tu. Haha memang impak besar gila lah dekat semua orang yang tengok. Haha. Dekat facebook memang macam keretapi dokk. Siap setiap minit ada je yang update status pasal Vanilla Coklat. Tak percaya ? Ha ni aku ada ScreenCapture sikit orang-orang yang ada update pasal Vanilla Coklat ni. Ohh ohh sebelum tu. Aku tak samarkan nama korang tau. Memang sengaja. Alah takpe. Bukannya benda buruk aku heboh pasal korang :D Mintak maaf eah :)
- Vanilla Coklat SC 1

- Vanilla Coklat SC 2

- Vanilla Coklat SC 3

- Vanilla Coklat SC 4

- Vanilla Coklat SC 5

- Vanilla Coklat SC 6

- Vanilla Coklat SC 7

- Vanilla Coklat SC 8

- Vanilla Coklat SC 9

- Vanilla Coklat SC 10


Hahaha ! Kan kann. So kira okay lah, korang support cerita buatan Malaysia. Baguss. Then dari cerita tu kan banyak pasal percintaan kan. Amik yang baik ea. Yang buruk tu buat buat tak nampak je. haha. Tapi yang palingg,, status yang palaing style kan. Status yang ni :

- Vanilla Coklat SC 11
Ekceli. Yang last tu aku. Bhahaha ! Thenn banyak lagi aku jumpa. cuma dah penat nak SC. hahaa ! Yang takbole blah. sampai 2 3 kali update pasal Vanilla Coklat. Baguss. Fanatik gilaa kamuu :D . Lagi satu, kalau ada yang tak selesa sebab aku tak samarkan nama korang. cakap tau, cakap leklok dekat aku.. hihii :)

Assalamualaikumm..

Fakta Unik Tentang Panda.

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 4:54 PM TOTAL COMMENTS : 5
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet sfera !

- Panda Panda <3
Haa entry kali ni memang kena lah kod dengan aku. haha. Sebab aku kan minat PANDA, so kalau korang nak tahu ada banyak fakta unik tentang panda ni kalau siapa-siapa tak tahu. Ha lagi siapa yang memang suka panda. meyh lah baca.

1. 90%  menu makanan Panda adalah buluh.
2. Panda boleh memakan buluh sehingga 40kg dalam 1 hari saja.
3. Panda menghabiskan 2/3 hidupnya hanya untuk makan.
4. Dalam Zoology, Panda termasuk dalam haiwan karnivor (memakan daging) . Tapi 90% makanannya adalah buluh.
5. Panda juga boleh makan madu, telur, ikan dan juga buah.
6. Habitat asli/asal Panda adalah hanya di China.
7. Di China, 'Panda' disebut 'Xiongmao' , manakala di Taiwan pula 'Panda' disebut 'Maoxiong' . Maksud 'Xiong' adalah beruang dan maksud 'Mao' pula ialah kucing
8. Walaupun seekor Panda kelihatan baik atau lucu, tetapi Panda juga akan menyerang manusia jika ia berasa terancam.
9. Sifat agresif Panda biasanya datang pada musim mengawan.
10. Panda mempunyai mata yang sama seperti kucing. Panda mampu melihat dalam gelap dengan lebih baik berbanding beruang yang lain kerana pupil panda berbentuk vertikal.
11. Telapak tangan Panda sama seperti beruang lain, kecuali tulang pergelangan tangannya lebih besar yang berperanan membantu memegang buluh ketika makan.
12. Panda juga merupakan haiwan yang hebat mendaki, Panda boleh jumpa tempat untuk berlindung/berteduh seperti di atas pokok mahupun di batuan. Malah Panda tidak memerlukan sarang untuk berlindung.
13. Panda juga salah satu haiwan yang tidak perlu melakukan hibernasi.
14. Panda hanya mampu mengawan sebanyak 1 kali dalam setahun dan mampu melahirkan 2 ekor anak pada masa 1 tahun itu.
15. Untuk menanda 'daerah kekuasaannya' (kawasan) . Panda juga menggunakan urin/air kencing untuk menandanya seperti di pohon atau batu-batuan.
16. Panda harus duduk atau berbaring ketika makan kerana mereka menggunakan kakinya untuk meyepit buluh.
17. Panda mempunyai gigi yang kuat dan mempunyai rahang yang kuat untuk menghancurkan/menguyah buluh.

So . Itu jelah yang aku boleh kongsikan pasal Panda ni. haha. Kalau aku rajin. Aku kongsi lah fakta unik lain pasal haiwan lain :D haha.
Assalamualaikum. 


I'm Back ! I'm Back !

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 2:26 PM TOTAL COMMENTS : 0
Assalamualaikum dana salam sejahtera semua penduduk planet sfera ni. 

- I'm back yaww !
Ha okay. Aku tahu lama aku tak update blog kan. Okay nak marah ? Marah lah. haha. Marah kau tak sampai dekat aku lah. haha ! Ha okay Like biasa, memang rarely aku bukak blog. Tapi harini entah kenapa tetiba aku tergerak hati nak bukak balik blog yang lama terkubur nie. hahaa !

So macam biasa, bila back to blog again, rasa macam baru buat blog. Apebenda alah nak cakap pun tatau. Biasa mesti cakap macam '' Whoaa i'm back i'm back !!'' sambil mimik muka terkejut bangga gitu. haha. okay gila. Penampo makannya nanti kang.

Okay.. seriously, kerap kali aku buka komputer, internet ape semua kann. Tapi bukak Facebook dengan youtube je lebih. Dengan laman web teletubis sekejap. *haha okay tak !* Tapi yang aku heran kenapa aku tak bukak blog ? haha. Maybe dari awal aku dah tanamkan dalam diri aku yang aku dah jarang nak update blog, so macam dah terset dekat minda,, no blog no blog no blog okay you goblok ! haha !

Untuk permulaan baru ni, seto'et jelah aku cakap. Bosan ? Okay aku pun bosan baca blog aku. haha ! Sengal. 
Ehh ohh haa ni aku nak promote satu band ni. haha. Series best gila lagi diorang. Pergi Youtube. Taip je KASABIAN. Dengar je lagu dia semua. Sumpah sedap semua. Kalau tak sedap sila sedapkan lah ea . Jangan lupa siapa yang ada acc Youtube, subscribe lah chanel dia :) 

Okay assalamualaikum. *jawab salam tu*


Aku Pun Ada Impian Lain. [Part 1]

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 10:42 PM TOTAL COMMENTS : 4
-  I Have Dream
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet sfera ni. Harap sihat okay.

Aku saja je nak post benda alah ni. Bosan lah katakan. Tambahan pulaa. Aku dah lama tak pegang komputer ni. Blog pun entah kemana semua. Taip pun dah tersekat sekat je ni. haha

Aku pun macam dah kemaruk kan asyik nak update blog je kan. Mana taknya, lama seyh tak tulis pape. Banyak benda yang berlaku dalam hidup aku tapi aku tak sempat nak catatkan dekat blog aku ni. So its like something missing lah dekat blog aku ni. Hahaha.. Ayat macam novelis terangung disanjung atas mahligai emas Poh Kong. Bhahaha !

Dalam hidup korang mesti ada impian kan. Lebih kurang macam cita-cita kod. Tapi macam cuma lain sikit kod. Impian bawah sikit. Cita-cita atas sikit. Macam contoh lah aku kan. ada jugak impian nak jadi pelakon. *ceh ceh ceh haha* Eh tapi serius dowh. Macam ada minat lah jugak nak masuk tivi lah kan. Belakon sana-sini. 

Lagi-lagi kan, aku kadang macam teringin jugak jadi artis, bahasa mudahnya penyanyi lah kan. Serius beb teringin. Tapi macam hahaha. Macam takde 'ruang'. Tapi one secret kan. Aku pandai cipta lagu. Serius aku dah ada 3-4 lagu yang aku buat. English ada Malay ada. Ada satu lagu tu memang dah siap complete. Lagu melayu. Lagu tu terhasil daripada pengalaman yang aku lalui. hehehe..*aww aww* Cuma aku tunggu masa je nak record lagu tu, tapi takde band langsung. Kalau ada siapa-siapa nak tolong famouskan lagu aku. Roger lah aku. haha. Dan lagi siapa-siapa nak lagu, InsyaAllah aku boleh buat kan. Untuk Najwa Latiff ? hahah Ke Ainan Tasneem ? Roger-roger lah. bhahaha ! *berangan lebih aku*

Lagi apa eak. Okay banyak sebenarnya impian yang aku nak capai. Lagi-lagi kan.. Ada lah jugak teringin nak buat Vlog. Yaa macam Vlogger terkenal macam Anwar Hadi, Matlutfi dan lain lain lagi tu kan. Hahahaa. Cakap depan kamera sorang sorang, lepas tu upload. Orang tengok. Macam best. Kalau kena komen kaw-kaw kena pandai terima lah kan. :)

Tapi aku ada masalah untuk aku capai semua impian yang aku cakap ni. Masalah utama ialah AKU SEORANG PEMALU . kihkhihkih.. Serius dowh. Aku pernah cuba jugak cakap depan kamera, tapi bila dah start record je, kelu terus lidah.. ayat keluar pun bunyi errr arrr emmm arr . Itu je keluar. bhahah. Last last aku ketawa sendiri. Terus off kamera. Ptuiihhh !

So aku dah pasang niat, untuk mencapai semua impian aku ni. Mungkin tak semua, Aku akan cuba belajar mengatasi sifat MALU aku ni dengan serta-merta ! Yess I Will !

Apa impian korang pulak? kalau ada share lah. Tak kisah lah nak share macamana kan. Korang buat entry macamni jugak ke,lepas tu kasi link dekat aku biar aku baca ke kan. Up to you lah :D Byee. Selamat malam.

Cinta Sekarang Kolot ? [Part 3]

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 4:10 PM TOTAL COMMENTS : 3
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet sfera ni :P

Terwujud lagilah cerita tentang CINTA SEKARANG KOLOT. Dah macam cerita pulak. Untuk Episod kali ni bertopik '' PUTUSKAN HUBUNGAN SEBAB DISURUH BUAT PERKARA BAIK ?''

Okay, dah lama cerita ni berakar umbi dalam kepala aku. Cuma takde masa nak luahkan. So kita mulakan ea. Pada pandangan aku lah kan. Mungkin sekarang ni kan. Bila kita sebut pasal bercouple ke kan, berpasangan ke kan, mestilah indah seindah indahnya kan. Lagi-lagi dapat kekasih yang sweet sweet belaka tu kan. Alhamdulillah..

Untuk kali ni aku nak fokuskan kepada kaum hawa ea. Maaf, bukan merendahkan. Cuma perkongsian bersama*ceh ayat*

Apa maksud untuk tajuk untuk episod kali ni? Maksudnya kan.. Okay  mungkin aku kod mengalaminya. Tapi entah. aku malas nak jomheboh-heboh satu dunia.

Aku tak faham, memang lah seronok kan berpasangan. Tapi kenapa eak. Kita kan manusia, ada akal fikiran yang waras, boleh membezakan baik dan buruk kan. Tapi kan, apa pandangan korang semua bila awek korang semua memutuskan hubungan dengan korang atas sebab yang memang tak boleh diterima oleh kita mahupun adik Albert Einstein. Aku bagi contoh ayat ea.
Perempuan : Awak, saya dah taknak teruskan hubungan kita ni lagi. Saya nak putus dengan awak.
Lelaki : Eh kenapa awak? Apa yang saya buat? Apa salah saya?
Perempuan : Tak, awak takde sala pape pun. Cuma saya macam.. Saya ,saya bukan tak terima, Tapi cuma saya macam 'rimas' lah wak. Saya rasa tak bebas.
Lelaki : Apa maksud awak? Awak tak bebas dari ape?
Perempuan : Yelah, bila saya nak keluar mesti kena cakap dekat awak, lepas tu suruh pakai tudung, baju nak kena macamni, macamtu. Saya rasa kurang senang lah wak.
Nampak tak dekat situ kebengapan perempuan tu. Mesti nampak kan ? Aku rasa memang tak patut perempuan tu putuskan hubungan atas sebab dia kena kongkong disuruh pakai tudung, tutup aurat atau sebagainya yang baik. Kira untung tau bagi seseorang perempuan bila dapat seorang pasangan yang bersungguh-sungguh untuk membimbing kita ke arah yang benar. Mungkin takdelah sebesar mana di mata perempuan, tapi ianya sangat bermakna untuk perempuan yang dapat membezakan baik dengan yang buruk.

Kenapa perlu memutuskan hubungan sebab kita disuruh buat benda yang baik? Sebab dikongkong? Salah tu,. Kadangkala dikongkong itu lebih baik daripada tak dikongkong. Tapi berpandu pada niat lah. Betul tak? Pada aku bagus lelaki yang 'mengongkong' kekasihnya dengan menyuruh pakai tudung, tutup aurat, jaga tatasusila, tau sifat kewanitaan yang sebenar. Serius betul. Beruntung perempuan tu kalau dapat lelaki macamtu .hehee.
-Fahami. hihihi
Lagi satu, benda ni bagus untuk masaa depan. Yelah bermula daripada couple kan, cinta monyet ke beruk ke siamang ke kan. Lepas tu dapat lelaki macamtu, kita patut terima sebab kita akan bawak hingga ke alam perkahwinan. Sebab kita dah terbiasa disuruh pakai macamni macamtu. Takdelah liat bila suami suruh itu ini. Takdelah alasan kan. Faham maksud aku? Baru dapat cium bau syurga :D

Panjang lagi sebenarnya untuk part 3 ni. Tapi aku stopkan jelah sebab panjang sangat kang penant baca nanti. Mungkin aku akan sambung atau aku terus jump ke Part 4 je lah dengan topik yang lebih panas. hahah !


Lama Dowh Tak Update Blog Ni Kan ?

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 7:15 PM TOTAL COMMENTS : 4
- Busy okay.
Hey hey yaa! Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk planet sfera ni. Sihat okay Alhamdulillah.

Okay okay, aku paham, toksah nak memberontak, toksah nak buat tunjuk perasaan sebab aku tak hupdate blog. Okay lama gila aku tak hupdate blog kan. Al-maklum lah, sekarang aku bukanlah seorang pelajar yang ada masa untuk bermesra-mesra dengan komputer. Bukanlah seseorang yang berkesempatan nak berfacebook or berblog. 

Rutin seharian aku tahun ni dah berbeza dengan rutin tahun lepas. Sekarang balik sekolah pun dah nak jejak pukul 4, sebab dekat sekolah dah ada program baru. Solat Zohor berjemaah. Menengah bawah solat dulu. Then menengah atas. Tu yang lambat balik. Tapi dekat sini bukannya aku mengeluh sebab balik lambat disebabkan ada solat. Tidak sama sekali okay !

Actually, ini pun aku macam takut-takut je bukak komputer tau. Fikiran kalut gila seyh. Nak tahu apa aku fikirkan ? Aku fikir kenapa lah aku bukak komputer ni ? kan ada masa terluang untuk ulangkaji pelajaran ke, buat homework ke kan. Rasa macam masa yang ada dah terbuang macamtu je. Tapi sebaliknya, kalau aku tak bukak komputer sekarang, bukannya aku ulangkaji, tapi tengok tivi, takpun pergi jalan-jalan dekat kampung naik moto *eh aku ada motor LC baru,present masa birthday aku tahun lepas* . Ha nampak tak disitu. Entah kenapa aku tak rasa kalut pulak masa tengok tivi tuh. Hahah. okay jawapan takde dekat Google.

Haa nak tahu tak? Aku dah tahtahu nak cakap ape. Okay baii..

Eh ehh lupa pulak. Ahad ni aku ada amik ujian berkomputer. Alah yang untuk lesen tuhh. haha. Kan dah cukup umur. So kena amik lesen :D Baru boleh jadi pemandu/penunggang berhemat di atas jalan raya, tanah merah, tanah gambut, pasir, air dan sebagainya :D 

Okay bai.. Assalamualaikum..

Maaf.. Hanya Ini Yang Mampu Untuk Aku Tekan Keyboard..

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 6:20 PM TOTAL COMMENTS : 9
Assalamualaikum dan salam sejahtera penduduk pelenet sefera ni okay.

Ha lama kan aku tak update blog ni. Betul tak? haha. Aku malas nak panjang lebar cakap kenapa aku tak update. Itu ramai dah tahu kan. Kalau tak tahu meh baca ni Aku Tak Update Blog Sebab Okay ni pun macam 50/50 je nak update. Yelah macam .....

--Sambungan ayat ''Yelah macam'' tu aku dah lupa. Baru aku nak taip je parents aku dok bising cakap suruh baca buke lesen lah*aku kan nak amik lesen*, lepas tu itulah inilah. Teus hilang semua ayat. Berterabur semua. Dua hari aku tak bukak komputer. Tadi aku bukak tak sampai 10 minit dah kena bebel.--- Okay stop !

So ramai fan-fan aku tanya apesal tak update blog. Diorang cakap mana entry baru. Lama dah ni nunggu nukilan dari Dato'. .

Okay itu tipu. Eh aku tatau dowh nak tulis ape. Melalut tanpa hala tuju macam tapir cakap dengan buah kelapa sekor sekor. Serius. Hari tu ada banyak benda aku nak cakap. Tapi tak online kan. Terus lupa semua.*padahal muda lagi,nyanyuk main-main ni*

Pape hal. Mintak maaf eah kalau fan aku macam konon bosan kan asik entry yang sama je kan bila bukak blog ni.. <--- Gila ayat bajet hot ada peminat berjuta-juti. kahkahkah ! 

Tapi apa-apa pun. Aku akan tetap nak update,blog ni. InsyaAllah okay.

Baiderrweyy ! Doakan aku semoga dapat tempuhi SPM 2012 ni dengan tenang. Dapat jawab semua soalan dengan betul supaya tercapai cita-cita aku untuk menjadi GRAPHIC DESIGNER termasyhur abad ini. Cehh ! haha. Kalau kita doakan seseorang, nanti malaikat doakan kita balik :D