Tutorial: Tukar Favicon Di Blogger

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 4:03 PM TOTAL COMMENTS : 1
Okay nak buat tutorial lagi, kali ni nak buat pasal tukar favicon blogger. Munkin benda ni dah ramai yang tahu nak buatnya, tapi tutorial ni direquest oleh peng'request sebelum ni iaitu Encik Lollie Affie.




So aku tanak menghampakan sesiapa, jadi aku akan buat lah tutorial nak tukar favicon blogger ni. Tengok aku punya favicon, cantik kan

-Tengok gambar anak patung kan.
Okay lets start!


1. Pergi 'Dashboard'
2. Buka ruangan 'Template
-Lagi baik 'Backup Template' blog kauorang dulu. Kalau tak tahu caranya. Tengok Tutorial : Cara Backup/Restore Template Blog
3. Klik 'Edit HTML'
4. Tekan Ctrl+F  dekat keyboard kauorang [serentak]

5. Cari kod dekat bawah ni :
]]></b:skin>
6. Lepas tu, salin / copy kod dekat bawah ni:


<link href='Masukkan URL image di sini' rel='shortcut icon' type='image/x icon'/>    <link href='Masukkan URL image di sini' rel='icon' type='image/x-icon'/>

7. Paste kod yang baru di'copy tadi tu dekat bawah kod  ]]></b:skin>

CONTOH


]]></b:skin><link href='Masukkan URL image di sini' rel='shortcut icon' type='image/x icon'/><link href='Masukkan URL image di sini' rel='icon' type='image/x-icon'/>



PENGUBAHSUAIAN :
-Tukarkan "Masukkan URL image di sini" dengan URL gambar korang tu.


8. Tekan Preview,kalau favicon korang bertukar dengan gambar yang korang nak tu, then Error pun tak ada, So tekan Save je lah!



Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)


Tutorial: Buat Teks Bergerak Di Menu Bar

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 10:39 AM TOTAL COMMENTS : 2

Hye,Okay, aku dah lama tak buat tuto, sebenarnya banyak tuto yang hebat hebat yang aku nak buat,tapi tak berkesempatan lah, so ni aku nak macamana nak buat tulisan yang bergera-gerak tu dekat bahagian tab atas tu. Nampak kan? *tengok je dekat bahagian atas tu, yang ada tulisan [ Grunge-Note | Start With Simple Imagination | ] * Tuto ni di'request oleh Lollie Affie



Okay lets start!

1. Pergi 'Dashboard'
2. Buka ruangan 'Template
-Lagi baik 'Backup Template' blog kauorang dulu. Kalau tak tahu caranya. Tengok Tutorial : Cara Backup/Restore Template Blog
3. Klik 'Edit HTML'
4. Tekan Ctrl+F  dekat keyboard kauorang [serentak]

5. Cari kod dekat bawah ni :

<head>

6. Salin / Copy kod dekat bawah ni:

<script language='JavaScript'>var txt="    Tuliskan teks anda di sini.  ";var kelajuan=250;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout("bergerak()",kelajuan);}bergerak();</script>

7. Paste kod tu dekat bawah kod <head>.

PENGUBAHSUAIAN :
-Tukarkan perkataan 'Tuliskan teks anda di sini' dengan teks atau ayat korang sendiri
-Nombor '250' itu untuk kelajuan. Semakin kecil nombor tu,semakin laju lah tulisan tu bergerak.

8. Klik 'Preview Template'

9. Kalau tiada error, klik 'Save'

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)



Kenapa Mesti Ada Matematik?

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 9:00 AM TOTAL COMMENTS : 2
Ha okay,, PK1 sudah habis hari jumaat hari tu. Ingatkan nak update blog hari jumaat tu. Tapi tak sempat lah. Komputer tu bukak jugak tapi malas pulak nak taip taip ni. Lepas tu ingatkan nak update semalam, tapi balik kampung pulak,, dem! melepas lagi kan. Then ingat malam tadi nak update, tapi penat gilar lah. Lagi satu malam tadi buat kerja seni. Dah nak siap dah, petang nanti tinggal siapkan sikit sikit lagi jer. Okay, mesti cantik punya.. hahahaa..

Nak cerita ke pasal Questions PK1 tu??.. //_=' Cerita lah sikit kan. Okay, soalan Bahasa Melayu okay lah, cuma soalan rumusan jer. yelah tak belajar banyak lagi, then Bahasa Inggeris senang jugak! Best buat karangan anak kambing kena makan dek harimau. Then Geo, sejarah, Lukisan kejuruteraan, sains,pi semua okay lah, senang tak senang, susah tak susah, okay okay jer. Tapi!! yang paling aku tak sukanya, MATHEMATICS!!! Babi punya mathematics. Aku dah lah anti-matemtik yang amat sangat sekali duakali tigakali berkali kali!!!(BACA NI) errgghh!! Soalan dah lah macam soalan untuk profeser *bagi aku lah*. Benci sangat weih! Masa jawab tu memang best. Aku tengok soalan, selak selak kertas, then aku tutup balik, terus termenung,berangan etc. Then tengok member sebelah baru lah aku buat, hahaha,, *jahat* . Hiisshh.. kalau boleh aku nak drop jer math ni. Tapi apakan daya, math tu wajib dalam SPM maa.. watdehello hello man!! Okay okay, fullstop pasal PK1 nieh, malas nak pikir lagik.

Disini saya mengumumkan yang saya tak tahu nak cakap apa lagi nieh. Otak blank seketika. Hidung berair sebab selsema lagi. Badan belakang sakit sebab entah lah. Salah 'style' kot malam tadi.hehee,, Ermm,, Sekolah tinggal minggu nie je. Then minggu depan cuti hip hip hoorayy lah kan! Perkataan yang aku sebut masa start mula cuti tu mesti  "IIeehhh.. dah start cuti lah,, best siot,!" . Tapi perkataan yang akan aku sebut masa dah habis cuti tu "Aalllaaaa.. kenapa kejap sangat cuti nie, rasa macam baru semalam cuti, hari ni dah sekolah balik" haa,, pelik bukan kawan kawan. hakhak! Okaylah, nak buat benda lain pulak. babai! muah muah cit cit!!

Thanks terima kasih dekat to semua all Troopers(Followers) pengikut yang that rajin untuk to ikut follow blog saya i ini!!