Tutorial : Pasang Like, Tweet & Share

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 12:46 PM TOTAL COMMENTS : 1


Okey, Nie aku nak ajar sikit macam mana nak letak Button Like , Tweet dengan Share kat bawah setiap post kita. Benda ni mesti dah ramai yang tau. Tapi aku nak buat jugak, lagi satu Ieka tanya aku hari tu macam mana nak buat benda alah nie. So aku buat lah benda nie. 

Cara cara nak buat:

1. Mula mula pergi dekat www.addthis.com . The ada keluar page macam ni kan.



2. Pilih Style yang bawah sekali dekat bahagian Get AddThis. Aku dah Highlight warna kuning tu.
3. Do you want free analytics? tu korang pilih No je. Kalau Yes, sukahati korang lah. Ada aku kesah!
4. Then tekan Get Your Button.
5. Lepas tu keluar nie kan.


6. Copy kod tu.
7. Pergi Blogger ==> Design ==> Edit HTML.
8. Kalau nak selamat, Download Full Template dulu.
9. Klik kotak Expand Widget Template.
10. Tekan Ctrl+F / F3, dan cari kod kat bawah nie :

<data:post.body/>

11. Paste Kod yang korang Copy tadi tu(kod AddThis) dekat bawah <data:post.body/>.

12. Tekan Preview, kalau tak ada Error, save lah!

- Kalau tak faham tanya lah dekat bahagian Komen eah



Tutorial: Buat Playlist Di Blogger

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 6:50 PM TOTAL COMMENTS : 2
Okeh, kita kembali lagi eah dalam tutorial nie eah. Dah lama nak buat tutorial lagi. tapi malas., padahal dalam otak dah banyak benda nak dikongsikan untuk adik adik sekalian.

Untuk tuto yang nie pulak, aku nak ajar korang buat Playlist untuk lagu. Biasa playlist lain kan saiz dia banyak yang gedabak gedabak kan. Lepas tu kena letak kat sidebar. Tak jimat ruang kan. so playlist ini lagi best. Korang tengok macam kat blog aku nie, dekat bahagian atas tu. kan ada playlist warna kelabu kan kan. Sebagai contoh tengok gambar ini:


Nampak kan kat atas tu. So ni aku nak ajar korang buatnya.

Langkah-langkahnya.

1. Klik perkataan 'SINI'. Then dia akan keluar page macam ini kan:


2. Pilih Skin yang korang nak. Tekan jer bulat bulat yang kat tepi skin tu untuk pilih skin yang korang cintai.hahaa.. 

3. Lepas dah berkenan, takan lah 'EDIT PLAYLIST'


4.PIlih 'MANUAL PLAYLIST'. 
-Lepas tu letak lah tajuk lagu korang dekat bahagian yang ada tulisan 'KAT SINI LETAK TAJUK LAGU KORANG'. 
-Dan letak URL lagu korang dekat tempat tulisan 'SINI URL LAGU KORANG'. 
-Kalau rasa rasa korang nak letak lagu lagi banyak, tekan jer button yang ada tulisan 'ADD MORE SONGS' Okey adik.
- 'SINI URL LAGU KORANG' tu korang boleh ambil dekat YouTube. Korang search lagu korang tu. Lepas tu bukak lagu tu. Then Copy URL lagu tu. Okey!

5. Lepas dah siap letak lagu lagu korang tu. Tekan 'CONFIGURE SETTING'. Macam nie:


-Pilih Setting macaam aku punyer nie ha.. Kalau nak tukar pon boleh, tak ada masalah.
-Autostart(Yes)=Bila bukak blog lagunya terus start sendiri.
-Shuffle Playback= Bila dah sampai lagu terakhir,then dia akan main dari mula balik.
-Default Volume=Suka hati korang lah nak letak berapa kuat volumenya.
-Placement of the Player=Ikut suka korang nak letak atas ke bawah playlistnya. :P

6. Dah siap setting, tekan 'DONE'. Lepas tu dia akan keluar kodnya. Macam ni:



7. Copy kod tu. Sign In kat Blogger.
8. Pergi Page Element --> Add A Ggadget
9. Paste kod Playlist korang tadi tu kat bahagian "Edit HTML/Javascript'
10. Save!

* Kalau tak jadi ker atau tak faham atau apa apa aje, tanyalah kat bahagian komen, okey.


Tutorial: Pasang Image Opacity Effect

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 11:44 AM TOTAL COMMENTS : 3
Okeh,,dah lama tak buat tutorial nie. So aku buat balek lah, tutorial yang nie, aku nak tunjukkan cara buat Image Opacity Effect. Tak tau ape kejadahnyer nie. Benda nie akan megubahkan opacity gambar kita bila mouse kita hover kat gambar yang ada kat post kita Benda nie ade dua fungsi yang berbeza
Effect pertama Gambar akan pudar bila mouse diletakkan kat atas gambar korang tu. Contohnya macam nie:


Effect kedua  nie pulak sebaliknya, gambar asal korang akan pudar dan akan bertukar terang bila mouse korang letak kat atas gambar tu.

Okeh,ikut langkah langkah nie kalau korang nak buat,

1.  Pergi Design ==> Page Element ==> Add A Gadget ==> HTML/Javascript.
2.  Copy / Salin kod dekat bawah nie:
- Ini untuk Effect yang pertama:

<style>/* ----- Image opacity effect 1 ----- */.post a img {filter:alpha(opacity=100);-moz-opacity: 1.0;opacity: 1.0;-khtml-opacity: 1.0;}
.post a:hover img {filter:alpha(opacity=50);-moz-opacity: 0.5;opacity: 0.5;-khtml-opacity: 0.5; }</style>

-Ini pulak untuk effect yang kedua:

<style>/* ----- Image opacity effect 2 ----- */.post a img {filter:alpha(opacity=50);-moz-opacity: 0.5;opacity: 0.5;-khtml-opacity: 0.5;}
.post a:hover img {filter:alpha(opacity=100);-moz-opacity: 1.0;opacity: 1.0;-khtml-opacity: 1.0;}</style>

3. Paste kod yang korang salin tadi kat bahagian HTML/JAVASCRIPT.
4. Klik Save!