Kalau Korang Nak Tahu, SearchBox Ini Gila !

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 11:25 PM TOTAL COMMENTS : 0

Arrgghh!! 
Assalamualaikum.. Semua. Sihat. Malam-malam macamni rasa memang sesuai kod untuk aku update blog. hihi. Sebabnya mungkin lah, Ia lebih kurang macam nak bermuhasabah diri. Kan. Okay contohnya, biasa orang yang pakar kata sebelum tidur kena lah bermuhasabah diri. *okay tu selalu aku buat* . Caranya, sambil kita baring tu,pejam atau celik up to you lah. Korang ingat lah balik apa yang dah berlaku seharian tadi, apa yang korang buat, baik atau jahat. Then kalau rasa bersalah. Buatlah keputusan sendiri . Ha okay taknak cakap panjang lebar pasal muhasabah diri ni. Bukan topik malam ni lah nyoll ! haha !

Topik malam ni ye. Aku pun tengah pikir, macam dah nak dapat, tapi lari pulak. Macam nak taknak masuk otak. Well. aku cerita jelah. Seharian tadi macam nak gila aku dibuatnya *dari 2 hari lepas kod* . Mana taknya. Mula-mula Searchbox aku rosak, entah kenapa gila macam ape. Aku enter keyword or something lah, tekan SEARCH tapi takdapat maklumat [ no result ] Whoaa! gila babeng. Tapi takpe, aku tetap berusaha betulkannya. Macam-macam usaha aku cari sampai ke lubang cacing. Dah macam-macam aku buat, tapi hasilnya hampehh gila. Sakit hati *sambil bukak mata besar-besar tanda protes

Tapi last-last aku jumpa search box Google Ajax Search APIhttp://jeritanblog.blogspot.com/2010/11/new-google-ajax-search-api.html ] Okay tu aku suka sebab dia okay. Tapi ada tapinya. Slek nya benda alah ni takboleh nak adjust width,height,padding etc. Huh gampang gila ! Nampak tak cantik tau sebab nampak kecik kemetot je kat sidebar. Solutionnya aku letak border, ha baru nampak berisi sikit. 

Aku ingat nak letak dekat atas post. Tapi, *a'ah ada tapinya*. Bila dah keluar result nya. Habis berhimpit-himpit resultnya. Dah haru-biru pulak resultnya. So kesudahannya aku letak je kat sidebar. Then search bar yang lama aku biar je.Sebab cantik designnya. Simple maa. Maybe tunggu masa je kodd aku kena buang.  Hehe.. 

So kesimpulannya. Aku tetap berusaha memperbetulkan searchbox yang asal ni. Dari semasa ke semasa lah. Kalau ada sesiapa yang tahu nak betulkannya, haloo haloo kau aku lah :) Terima kasih.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)