Cerita Seorang Rubik's Cube

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 10:05 PM TOTAL COMMENTS : 12
- Pelbagai Rubik's Cube
Huh ! Ape benda tajuk tu? Macam pelik kan baca. Eh mestilah. Aku pun taktahu kenapa letak macamtu. haha ! lol! Aku nak tulis novel ke? Sinopsis buku Mathematics ke? Ohh Helll-noo! Okay lets start. Korang tahu apa itu Rubik's Cube? aha mesti tahu punya. Benda di top popular dekat satu bumi ni. Kuno lah bagi yang tak tahu. Tapi bukan aku nak cerita asal-usul permainan ni atau something about it lah yaw! 

Apa yang saya fokuskan dekat sini ialah pasal aku dengan Rubik's Cube nilah. Ehem. Aku dah boleh selesaikan. Baru je tadi. ehehe. *tepuk tangan* . Hari tu abang aku balik dari asrama. Then dia bawak benda ni. Lama jugak aku teringan nak beli Rubik's Cube ni. Tapi tak terbeli-beli. So ni ada peluang apa lagi. Aku lenjan kasi habis lah !
Dipendekkan cerita, aku mintak lah abang aku ajar nak solvekan Rubik's Cube ni. Whoaa! Series, susah dari apa yang aku jangkakan. Ingat main pusing-pusing,atas bawah kiri kanan lepas tu dapat semua warna sama. Tapi amik kau! Pelepuk! Susa seyh. Step-by-step nak learn benda ni. 2-3 hari tak cukup bagi yang cetek minda atau kurang daya pemikiran. Kalau yang cepat tangkap, satu hari je boleh kod. *kod lah*. Game Rubiks' Cube ni ialah menyuruh kita samakan semua warna-warna yang bersepah tu. Ada caranya lah. Kalau nak tutorialnya. Search je dekat google atau youtube. Berlambak lah makk oii !

So aku kira dah pandai lah jugak nak selesaikan ikut semua warna sama, cuma terkedek-kedek sikitlah. Yelah baru belajar kan. Lama-lama okaylah kalau selalu buat. Mesti boleh punya kan :)
Jadi siapa-siapa yang belum pernah cuba main Rubik's Cube ni, aku sarankan korang pergilah beli. Dapat yang 3X3X3 cukuplah. Tapayah sampai yang ada 17 kotak. Terpele'ot kang otak korang tiba-tiba nak selesaikan. Amik simple dulu baru yang hard. :D

Semoga Berjaya Menyelesaikan Rubik's Cube Korang !

Sejarah Rubik's Cube : http://uniqpost.com/15842/sejarah-rubiks-cube/

Ni aku sertakan dengan orang paling pantas menyelesaikannya :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 comments:

  1. RUBIC CUBE..10 kali buat,11 kali gak la aku gagal dapatkan balik smue kaler die same..demm :P



    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  2. sangat cepat mamat ni.. ACM penah buat paling cepat pon 2 minit gak.... kagum ngan die...^_^

    ReplyDelete
  3. @anamizu
    haha. kalau awal-awal memang lah,pusing sana-sini takan dapat, kena ikut step, lama-lama okay :)

    try okay :)

    ReplyDelete
  4. @aNak ChE mE
    haha kan kan. memorise dia kuat betul, tub tub dah siap. saya buat pun paling cepat pun 8 minit gitu kod lah. haha.

    jangan give up buat RUBIK'S CUBE ni :D

    ReplyDelete
  5. personal record aku ; 1 minit 38 saat...hehe

    skang tgh belajar buat yang 5 x 5 pulak..gila lagi susah..haha

    ReplyDelete
  6. teringin nak buat yang 5x5.. mcm best je... =) lama2 buat nant jd senang la..

    ReplyDelete
  7. @sollehahn
    whoaa ! kira hebat lah tu . kira pantas jugak lah tu. taniah taniah, cuba lagi.

    ha baguslah tu, belajar yang senang dulu,lepas tu yang susah kan :)

    ReplyDelete
  8. @holaulala
    okaylah tu. saya pun nak try buat jugak 5x5 punya, lepas tu makin naik.. :) 3x3 pun masih terkial-kial jugak. hihhii ^^

    ReplyDelete
  9. rekod ak 50saat..tp 1thun yg lalu..skrg dh jrg men..dlm 1mnit 30saat gak ar..2x2, 3x3, 4x4, 5x5..sume ade..bru ni jmpe 7x7..tp mhal gile..

    ReplyDelete
  10. oh haha. samelah dengan saya, sekarang dah jarang main. maybe dah lupa kod step step nya. hahaha. ni tengah berazam jugak nak beli yang lain :)

    ReplyDelete
  11. saya pon baru main gak XD...skrang masa saya 24 seconds... :)

    ReplyDelete
  12. @Hidup Seorang Cuber
    hamboii 24 second? hebat. haha. saya 3 minit kod paling cepat.

    ReplyDelete

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)