Tutorial: Tukar Favicon Di Blogger

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 4:03 PM TOTAL COMMENTS : 1
Okay nak buat tutorial lagi, kali ni nak buat pasal tukar favicon blogger. Munkin benda ni dah ramai yang tahu nak buatnya, tapi tutorial ni direquest oleh peng'request sebelum ni iaitu Encik Lollie Affie.




So aku tanak menghampakan sesiapa, jadi aku akan buat lah tutorial nak tukar favicon blogger ni. Tengok aku punya favicon, cantik kan

-Tengok gambar anak patung kan.
Okay lets start!


1. Pergi 'Dashboard'
2. Buka ruangan 'Template
-Lagi baik 'Backup Template' blog kauorang dulu. Kalau tak tahu caranya. Tengok Tutorial : Cara Backup/Restore Template Blog
3. Klik 'Edit HTML'
4. Tekan Ctrl+F  dekat keyboard kauorang [serentak]

5. Cari kod dekat bawah ni :
]]></b:skin>
6. Lepas tu, salin / copy kod dekat bawah ni:


<link href='Masukkan URL image di sini' rel='shortcut icon' type='image/x icon'/>    <link href='Masukkan URL image di sini' rel='icon' type='image/x-icon'/>

7. Paste kod yang baru di'copy tadi tu dekat bawah kod  ]]></b:skin>

CONTOH


]]></b:skin><link href='Masukkan URL image di sini' rel='shortcut icon' type='image/x icon'/><link href='Masukkan URL image di sini' rel='icon' type='image/x-icon'/>



PENGUBAHSUAIAN :
-Tukarkan "Masukkan URL image di sini" dengan URL gambar korang tu.


8. Tekan Preview,kalau favicon korang bertukar dengan gambar yang korang nak tu, then Error pun tak ada, So tekan Save je lah!



Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comment:

  1. nak upload gambar kite kat mana?? tk phm la..cam ne nakl dptkan url image tu? blh terangkan?

    ReplyDelete

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)