Tutorial: Buat Teks Bergerak Di Menu Bar

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 10:39 AM TOTAL COMMENTS : 2

Hye,Okay, aku dah lama tak buat tuto, sebenarnya banyak tuto yang hebat hebat yang aku nak buat,tapi tak berkesempatan lah, so ni aku nak macamana nak buat tulisan yang bergera-gerak tu dekat bahagian tab atas tu. Nampak kan? *tengok je dekat bahagian atas tu, yang ada tulisan [ Grunge-Note | Start With Simple Imagination | ] * Tuto ni di'request oleh Lollie Affie



Okay lets start!

1. Pergi 'Dashboard'
2. Buka ruangan 'Template
-Lagi baik 'Backup Template' blog kauorang dulu. Kalau tak tahu caranya. Tengok Tutorial : Cara Backup/Restore Template Blog
3. Klik 'Edit HTML'
4. Tekan Ctrl+F  dekat keyboard kauorang [serentak]

5. Cari kod dekat bawah ni :

<head>

6. Salin / Copy kod dekat bawah ni:

<script language='JavaScript'>var txt="    Tuliskan teks anda di sini.  ";var kelajuan=250;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout("bergerak()",kelajuan);}bergerak();</script>

7. Paste kod tu dekat bawah kod <head>.

PENGUBAHSUAIAN :
-Tukarkan perkataan 'Tuliskan teks anda di sini' dengan teks atau ayat korang sendiri
-Nombor '250' itu untuk kelajuan. Semakin kecil nombor tu,semakin laju lah tulisan tu bergerak.

8. Klik 'Preview Template'

9. Kalau tiada error, klik 'Save'

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments:

  1. yew! de p0n kt cnie...
    thnx yer!!!
    sbb bg tutorial niey!!!
    :)
    :D

    ReplyDelete
  2. @syida
    yayaa,okay okay,,thanks,,
    teruskan mencari apa apa kat sini,,

    ReplyDelete

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)