Tutorial: Ubah Cursor Di Blogger

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 1:19 PM TOTAL COMMENTS : 2

Okay. Atas permintaan dari anak buah yang kedua ni. nama dia masih Ieka. Dia nak suruh aku buat tutorial Cursor ni. Sebenarnya banyak yang dia suruh buat, tapi aku tak berkesempatan nak buat. So, macam mana nak ubah cursor dekat blog korang ini? Tengok macam aku punya ni.



Yang normal tu yang biasa lah dan yang hover/link tu kalau kita letakkan mouse kita dekat link yang ada dekat blog  kite tau.
So ni langkah-langkah nak buatnya.

1. Pergi dekat laman web ni. http://www.cursors-4u.com.
2. Cari lah cursor korang. Tak kira lah apa jenis bentuk saiz warna yang korang suka.

-Boleh cari dekat bahagian search nie. Ada dekat bahagian atas.
Cth: black, cartoon, etc.
-Boleh cari dekat bahagian Kategori kalau nak lebih senang
3. Lepas dah jumpa cursor yang korang cintai. Dia akan keluar page lebih kurang macam ni kan.


4. Lepas tu, korang Copy Kod yang ada dekat bawah tu. Nampak tak? yang nie lah.


5. Copy kod tu. Sign In kat Blogger.
6. Pergi Page Element --> Add A Gadget

-Design --> Page Element


- Add A Gadget


7. Paste kod Cursor korang tadi tu kat bahagian "HTML/Javascript"



- Html/Javascript
8. Save! InsyaAllah akan menjadi.


Lepas tu kalau ada gambar ini dekat blog korang. 




Korang boleh buang. Cara nya macam ni

1. Pergi dekat kod Cursor korang tu yang ada dekat bahagian "HTML/Javascript". 


2. Okey, sekarang buang/padam kod yang aku highlight kan tu. Nanti hilanglah gambar yang warna biru tu.
3. Save!

Kalau tak faham ke atau tak jadi, jangan segan nak tanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments:

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)