Tutorial: Tukar Warna Highlight Text Di Blogger

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 12:53 PM TOTAL COMMENTS : 4


Huuit!. Okey, untuk tutorial kali nie kann. Aku nak ajar korang pasal nak tukar selected highlight text. Tau? Tak tahu sudah,so kalau tak tahu,follow jer tutorial aku ni eah. hahaa.. Tengok macam gambar ni. Kan highlight nya warna hijau kan dan tulisanya putih kan. So macam tu lah.






Kalau korang tak percaya jugak, cuba lah korang hihlight tulisan apa apa aje kat blog aku nieh. Mesti jadi macam dalam gambar ni kan. kan.. //_^



Langkah langkah nak buatnya


1. Pergi 'Dashboard'
2. Buka ruangan 'Template
-Lagi baik 'Backup Template' blog kauorang dulu. Kalau tak tahu caranya. Tengok Tutorial : Cara Backup/Restore Template Blog
3. Klik 'Edit HTML'
4. Tekan Ctrl+F  dekat keyboard kauorang [serentak]

5. Cari kod dekat bawah ni :

]]></b:skin>

6. Copy/Salin kod dekat bawah ni:

::selection { background: #0E8029; color: #FFFFFF; /* Safari */ }::-moz-selection { background: #0E8029; color: #FFFFFF; /* Firefox */ }::-moz-selection { background: #0E8029; color: #FFFFFF; /* Google Chrome */ }

7. Paste kod yang korang copy tu dekat atas/sebelum kod ]]></b:skin> .

PENGUBAHSUAIAN
#0E8029 = Warna background.
- #FFFFFF = Warna tulisan.

7. Klik 'Preview Template'
8. Kalau tiada error, klik 'Save'


Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comments:

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)