Tutorial: Buat Playlist Di Blogger

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 6:50 PM TOTAL COMMENTS : 2
Okeh, kita kembali lagi eah dalam tutorial nie eah. Dah lama nak buat tutorial lagi. tapi malas., padahal dalam otak dah banyak benda nak dikongsikan untuk adik adik sekalian.

Untuk tuto yang nie pulak, aku nak ajar korang buat Playlist untuk lagu. Biasa playlist lain kan saiz dia banyak yang gedabak gedabak kan. Lepas tu kena letak kat sidebar. Tak jimat ruang kan. so playlist ini lagi best. Korang tengok macam kat blog aku nie, dekat bahagian atas tu. kan ada playlist warna kelabu kan kan. Sebagai contoh tengok gambar ini:


Nampak kan kat atas tu. So ni aku nak ajar korang buatnya.

Langkah-langkahnya.

1. Klik perkataan 'SINI'. Then dia akan keluar page macam ini kan:


2. Pilih Skin yang korang nak. Tekan jer bulat bulat yang kat tepi skin tu untuk pilih skin yang korang cintai.hahaa.. 

3. Lepas dah berkenan, takan lah 'EDIT PLAYLIST'


4.PIlih 'MANUAL PLAYLIST'. 
-Lepas tu letak lah tajuk lagu korang dekat bahagian yang ada tulisan 'KAT SINI LETAK TAJUK LAGU KORANG'. 
-Dan letak URL lagu korang dekat tempat tulisan 'SINI URL LAGU KORANG'. 
-Kalau rasa rasa korang nak letak lagu lagi banyak, tekan jer button yang ada tulisan 'ADD MORE SONGS' Okey adik.
- 'SINI URL LAGU KORANG' tu korang boleh ambil dekat YouTube. Korang search lagu korang tu. Lepas tu bukak lagu tu. Then Copy URL lagu tu. Okey!

5. Lepas dah siap letak lagu lagu korang tu. Tekan 'CONFIGURE SETTING'. Macam nie:


-Pilih Setting macaam aku punyer nie ha.. Kalau nak tukar pon boleh, tak ada masalah.
-Autostart(Yes)=Bila bukak blog lagunya terus start sendiri.
-Shuffle Playback= Bila dah sampai lagu terakhir,then dia akan main dari mula balik.
-Default Volume=Suka hati korang lah nak letak berapa kuat volumenya.
-Placement of the Player=Ikut suka korang nak letak atas ke bawah playlistnya. :P

6. Dah siap setting, tekan 'DONE'. Lepas tu dia akan keluar kodnya. Macam ni:



7. Copy kod tu. Sign In kat Blogger.
8. Pergi Page Element --> Add A Ggadget
9. Paste kod Playlist korang tadi tu kat bahagian "Edit HTML/Javascript'
10. Save!

* Kalau tak jadi ker atau tak faham atau apa apa aje, tanyalah kat bahagian komen, okey.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments:

  1. Menarik tuto ni..kalau nak psg playlist nnti..leh amik tuto ni:)
    tq follow blog sy

    ReplyDelete
  2. @wida
    hehe,welcome.,amiik jgan tak amek tau,, :D

    ReplyDelete

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)