Tutorial: Huruf Besar Di Awal Setiap Post

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 4:03 PM TOTAL COMMENTS : 0

Nie tutorial seterusnya, macam mana nak buat huruf di setiap awal perkataan kat bahagian Post menjadi besar? Macam dekat blog aku nie:




Cara-caranya:
1. Pergi 'Dashboard'
2. Buka ruangan 'Template
-Lagi baik 'Backup Template' blog kauorang dulu. Kalau tak tahu caranya. Tengok Tutorial : Cara Backup/Restore Template Blog
3. Klik 'Edit HTML'
4. Tekan Ctrl+F  dekat keyboard kauorang [serentak]
]]></b:skin>

5. Dah jumpa kod kat atas tadi tu. Tukar dengan kod kat bawah nie:

.post t { float:left; color: $headerBgColorfont-family:OCR A stdfont-size:100pxline-height:80px; padding-top:0px; padding-right:5px; }]]></b:skin>

6. Klik 'Preview Template'
7. Kalau tiada error, klik 'Save'

-PENGUBAHSUAIAN-
-Gantikan '$headerBgColor' dengan kaler huruf yang korang suka.
-Gantikan 'OCR A std' dengan style huruf yang korang suka.
-Gantikan '100px' untuk menukar saiz huruf korang tuh.

8. Lepas tu, korang pergi kat Blogger ==> Setting ==> Formatting, Scroll ke bawah sampai jumpa ruangan  'Post Template'. 
9. Masukan kod kat bawah nie kat dalam kotak 'Post Template tu:

<t></t>


10. Klik Save!.

11. So bila korang nak buat Post baru, korang akan nampak kod '<t></t>' dah ada kat ruangan 'New Post' tu. Kalau tak ada kodnya, klik 'Edit Html'(sebelah 'Compose'), korang Copy jer kod yang tertera kat bahagian 'Edit Html' tu, lepas tu paste jer balik kat 'New Post korang.

-Cara nak guna:
Korang letak huruf awal yang korang nak tu antara kod <t></t> nie. Contoh nyer macam nie <t>A</t>, dan bila korang Publish jer, Huruf A tu akan menjadi besar.

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)

Enjoy!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)