Tutorial : Pasang Breadcrumb Di Blogger

WRITTEN BY : Arep Skema TIME : 3:03 PM TOTAL COMMENTS : 2
Okay, untuk next tutorial nie, aku nak ajar korang semua pasang Breadcrumb. Ramai yang dah tau Breadcrumb nie, dan ada jugak yang belum tahu. So aku bagi tahu bagi yang tak tahu lagi nie. Breadcrumb nie jugak boleh membantu menaikkan SEO korang dan Breadcrumb nie harus ada kat blog korang semua.

Breadcrumb nie lebih kurang macam Navigation korang. Contoh nyer macam dalam gambar nie:





Contoh Breadcrumb yang korang boleh tengok tulisan yang di Highlight kan kat gambar tu (Home=>Breadcrumb,Tutorial=> Cara Pasang Breadcrumb)

Cara nak pasang Breadcrumb kat blog korang:

1. Pergi 'Dashboard'
2. Buka ruangan 'Template
-Lagi baik 'Backup Template' blog kauorang dulu. Kalau tak tahu caranya. Tengok Tutorial : Cara Backup/Restore Template Blog
3. Klik 'Edit HTML'

4. Tekan Ctrl+F  dekat keyboard kauorang [serentak]
<b:if cond='data:post.title'>

5. Lepas dah jumpa kod yang korang cari tadi tu,,  Copy kod kat bawah nie dan  tukar kod yang  korang cari tadi dengan kod kat bawah nie:

<b:if cond='data:post.title'>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<a href='http://namablogkorang.blogspot.com/'>Home</a> »
<b:if cond='data:post.labels'>
<b:loop values='data:post.labels' var='label'>
<a expr:href='data:label.url' rel='tag'><data:label.name/></a>
<b:if cond='data:label.isLast != "true"'>,</b:if>
</b:loop>
</b:if>
<data:post.title/>
</b:if>

6. Klik 'Preview Template'
7. Kalau tiada error, klik 'Save'

PENGUBAHSUAIAN :
-Tukar 'namablogkorang' dengan nama blog korang lah.

Sila bagitahu kalau menjadi dan bagitahu juga kalau tak menjadi. ;)

Enjoy!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments:

  1. @.:: yUki a.k.a f@Ra ::.
    alah benda yang macam dalam gambo tu lah,, tapi tu dekat blog lama,, yang blog sekarang ni tak pasang,,

    ReplyDelete

Dah baca kan? Komen lah sikit. Sikit pun jadilah.
Fikir sebelum menaip. ;)